Милен Велчев: 940 лв. минимална заплата? Едва ли

Няма непосредствена опасност нито за валутния борд, нито за курса на лева спрямо еврот

Общество
18:26 - 19 Март 2023
2210
Милен Велчев: 940 лв. минимална заплата? Едва ли

На мен ми изглежда прекалено амбициозно, но ако изчисленията покажат, че инфлацията е толкова, че да наложи едно такова увеличение към момента на вземане на решение, то не можем да оставим хората с ниски заплати да мизерстват, докато цените продължават да растат. Това коментира пред bTV бившият министър на финансите Милен Велчев във връзка с предложението на финансовия министър Росица Велкова за ръст на минималната работна заплата до 940 лв. за година.

"Няма непосредствена опасност нито за валутния борд, нито за курса на лева спрямо еврото, нито дори за способността на България да финансира бюджетния си дефицит и изплащането на падежиращия вече дълг", заяви още Велчев.

„Доколкото знам, докладът на финансовия министър се отнася за бъдещ период от около четири години и го разбирам така, че „червената лампичка“ трябва да светне сега, а не след две години, когато има евентуална опасност от сериозна бюджетна нестабилност. А сега за да могат да се вземат мерки“, допълни той.

Той каза, че очаква някои фирми да имат затруднения, ако се запазят високите цени на електричеството.

„Надявам се, че те постепенно ще се нормализират. Затова е важна и либерализацията на пазара, защото това ще доведе до по-добри пазарни условия за всички“, каза Велчев.
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ