Милен Велчев: Държавата да избегне изкушението да компенсира всички напълно

Новини
13:24 - 12 Март 2022
2861
Милен Велчев: Държавата да избегне изкушението да компенсира всички напълно

Нормално е да се актуализира държавният бюджет в средата на годината. Но не трябва да се бърза, тъй като ситуацията се променя непрекъснато, коментира още бившият финансист №1

Последиците от войната ще са тежки и за хората, и за държавата. Защитата на мира и свободата са скъпи, но по-скъпо ще е да не ги защитаваш, заяви бившият финансов министър Милен Велчев пред bTV.

Въпреки трудностите според него всеки трябва да поеме определен икономически товар и да понесе щети, а държавата трябва да избегне изкушението да компенсира всички напълно.

Нормално е да се актуализира държавният бюджет в средата на годината. Но не трябва да се бърза, тъй като ситуацията се променя непрекъснато, коментира още бившият финансист №1.

Държавата трябва да се ангажира повече с бежанците от Украйна, а не веднага да иска пари от Брюксел, както направи премиерът Кирил Петков на срещата на върха във Франция преди ден. Велчев даде пример с Полша, където бежанците надхвърлиха милион, но не Варшава, а ние отворихме дума за европари за издръжка на бягащите от войната украинци. Нас бежанците ни заобикалят - както идващите от Сирия и Афганистан, така и украинците, отбеляза още Велчев.

По думите му никой не може да даде оценка на щетите, които ще нанесе войната. Украйна ще се възстановява с години, трябва да се помисли за някакъв нов план Маршал, смята бившият финансов министър. Според него след края на войната украинците ще станат по-уверени по пътя си към Европа. Този народ показа, че не желае да бъде приобщен към империята на изток, категоричен бе Велчев.