Милен Велчев: Държавата да започва да харчи резерва!

Според бившия министър фиксирането на цените чупи тъпомера

Общество
15:09 - 23 Март 2020
3420
Милен Велчев: Държавата да започва да харчи резерва!

"Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на изчерпването на фискалния резерв, но да е готова и за още по-лош сценарий." Думите са на бившия финансов министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев в интервю пред в. "24 часа". Той коментира настоящата икономическа криза заради пандемията от коронавирус и мерките, които държавата взема, за да запази бизнеса. 

Според Велчев към момента фискалният ни резерв е доста висок, но продължителната криза може да го изчерпи. Това от своя страна не е нещо твърде лошо, смята той.  "Поемането на нов дълг е една очевидна мярка, особено при днешните ниски лихви", обяснява той.  Според него една от добрите възможности за помощ на бизнеса е някаква осигурителна ваканция. 

"Така че държавата да каже на бизнеса - докато плащате заплати, няма да дължите социални осигуровки по време на острия етап от кризата. Тази мярка автоматично ще важи само за коректните работодатели и наистина ще внуши, че държавата е готова да поеме своята отговорност." По думите му една такава мярка ще струва на хазната около 300 млн. лв. на месец, което е равно на около четвърт процент от БВП. 

"Но дори и 6 месеца да продължи това извънредно положение, не си ли заслужава срещу процент и половина от БВП да направим силна стъпка в посока на запазване на работните места?" Велчев коментира и някои от обявените мерки на правителството в икономическа посока. Така според него предложението хазната да поеме 60% от възнагражденията на служители, чиито работни места са застрашени от епидемията, може да бъде адекватно само ако бъде по-всеобхватно и за по-траен период.

"А не да казват на бизнеса - ще ви платим за един месец, ако обещаете да не съкращавате хората в следващите 4. Защото това автоматично означава, че ще платят само 15% от заплатите." Финансистът е скептичен и по отношение на намерението на държавата да налее 500 млн. лв. в Българската банка за развитие под формата на увеличение на капитала и оттам тези пари да потеглят към предприятията. Според Велчев подобна помощ ще бъде прекалено тромава и няма да има бърз ефект. 

"Второ - свързана е с много субективни преценки на чиновници и политици на кого да се помогне и на кого не. Което си носи риск от корупционни практики и неправилна преценка."

Данъчни облекчения или повече риск от фалит предлага ГЕРБ за бизнеса?
Като кардинална грешка Велчев отчита възможността да се откажем от пътя към еврозоната. Той смята, че членството там може да е гарант за устойчивост в такива времена. 

По отношение на решението на депутатите да наложат фиксиране на цените на всички стоки и услуги в страната Велчев коментира така: "Ако този текст не е замислен като лобистка поправка в интерес на търговците на горива, той наистина счупи тъпомера."
Бившият политик е категоричен, че рецесията вече е в домовете ни и единственият въпрос е колко дълбока и продължителна ще е тя.