Милен Велчев: Влизането ни в еврозоната е застрашено

Кабинетът подхранва инфлацията, ако бъде приет и изпълнен този бюджет, убеден е бившият финансов министър

Новини
18:30 - 29 Януари 2022
3332
Милен Велчев: Влизането ни в еврозоната е застрашено

Тристранният съвет обсъди предложенията за бюджет 2022 година. Въпреки критиките от страна на работодателите финансовото министерство остана твърдо на позициите си по отношение на нивото на максималния осигурителен доход и повишаването на минималната работна заплата. 

"Инфлацията се подхранва от страна на правтелството, ако бъде приет и изпълнен този бюджет. Напълно неуместно е в тези условия да се прави такъв дефицит. Застрашено е влизането ни в еврозоната заради дефицита и високата инфлация, която ще бъде много по-висока от изискваното за приемане", заяви пред Нова бившият финансов министър Милен Велчев. 

"За десни мерки не мога да се сетя в този бюджет, левите цели ги има. 4,8 растеж залага бюджетът, но не вярвам това да се постигне, той ще бъде между три и четири процента", смята Велчев

За него планираният дефицит от 4,5 с COVID мерките реално ще е към 6%. 

"Това е безпрецедентно висок дефицит. Размерът на дълга има второстепенно значение, по-важно е как се харчат и дали се харчат. Нормално е дългът да надхвърля дефицита", каза още той.

"Минималната заплата се предполага да компенсира досегашната инфлация. Но аргументът на финансовия министър за вадене от пазара на "некъдърни работодатели" не е състоятелен, не е работа на държавата да прави това, тя трябва да упражнява контрол. Половината от Максималния осигурителен доход трябва да расте, но не еднократно и шоково", заяви Милен Велчев.

Според него политическата нестабилност е причина за спад в инвестициите, както и неспособността на управляващите да усвоят парите, предвидени за капиталови инвестиции в публичния сектор.