Милиардерът Абрамович ще посредничи в преговорите за мир

Олигархът е поканен по еврейска линия

Топ
16:11 - 28 Февруари 2022
3060
Милиардерът Абрамович ще посредничи в преговорите за мир

Роман Абрамович е приел предложение от Украйна да помогне за преговорите за „мирно разрешаване“ на руската инвазия, разкрива сайтът "Еврейски новини".

Говорител на милиардера е потвърдил в понеделник сутринта, че Украйна се е свързала с Абрамович през уикенда чрез неговите еврейски контакти в страната.

„Мога да потвърдя, че с Роман Абрамович се е свързала украинската страна за подкрепа за постигане на мирно решение и че оттогава той се опитва да помогне. Имайки предвид ситуацията, бихме искали да разберете защо не сме коментирали нито ситуацията като такава, нито участието му", твърди говорителят на бившия губернатор на Чукотка.

Абрамович и футболен клуб "Челси" бяха критикувани през последните дни, че не осъдиха изрично руската инвазия, а милиардерът се оттегли от управата на клуба като предаде управлението на благотворителната фондация на клуба от западен Лондон.

Руският филмов режисьор и бизнесмен Александър Роднянски е бил един от основните посредници в участието на Абрамович в мирните преговори. Той казва: „Мога да потвърдя, че украинската страна се опитва да намери някой, който желае да им помогне в намирането на мирно решение. Те се свързаха с г-н Абрамович чрез еврейската общност и се обръщат към него за помощ. Оттогава г-н Абрамович се опитва да мобилизира подкрепа за мирно разрешаване.

Въпреки че влиянието на г-н Абрамович е ограничено, той е единственият, който откликна и опита. Дали това ще окаже влияние или не, не знам, но аз лично поддържам контакт с екипа на Зеленски и знам, че те са благодарни за истинските му усилия."