Милиардерът Келнер май все пак ще купи Би Ти Ви

PPF е единственият кандидат за медийната група, преговорите вървят от март

Новини
15:28 - 17 Октомври 2019
5924
Милиардерът Келнер май все пак ще купи Би Ти Ви

Петр Келнер, най-богатият чех, е все по-близо до закупуването на българската Би Ти Ви, предава Ройтерс. В България Келнер вече притежава телекомуникационната компания "Теленор България", но не успя да спечели битката за покупката на "Нова броудкастинг груп".
 
Инвестиционната група на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF, е останала единствен кандидат за придобиването на активите на Broadcaster Central European Media Enterprises (CME), сред които е и българската "bTV Media Group". Това се посочва в статия на агенцията, където е уточнено, че пазарът очаква новини за продажбата на CME от мажоритарния й собственик - американския гигант AT&T. 

На финала на търга за активите на CME конкурент на Келнер е била американската компания Discovery. Щатското дружество обаче явно вече не интересува от сделката. Чуждестранни издания поясняват, че преговори между PPF и CME се водят от месец март. Също така споразумението за активите на Central European Media Enterprises е трябвало да бъде подписано още през юли или август, но се е стигнало до забавяне - вероятно поради спор около цената. В рамките на сделката CME се опитва да продаде всичките си активи в региона на Централна и Източна Европа. 

През юли 2018 г. инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер придоби "Теленор България". Тогава PPF плати на норвежката Telenor общо 2.75 млрд. евро за бизнеса у нас, в Сърбия, Черна гора и в Унгария. 

 Петр Келнер бе и сред кандидатите в наддаването за активите на "Нова броудкастинг груп". PPF сключи споразумение с предишния собственик на NOVA телевизия, но не получи съответното надзорно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. В крайна сметка "Нова броудкастинг груп" бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви за сумата от 185 млн. евро.

Приходите на bTV Media Group за 2018 г. са в размер на 84.6 млн. долара, което е с 5.3% повече в сравнение с година по-рано. От тях 58.4 млн. долара са приходи от телевизионни реклами, което е с 5.4% повече, а 21 млн. долара от абонаменти и такси за разпространение на съдържание. В портфолиото на групата влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.