Милица Гладнишка, Никеца и Иван Велчев провокират като "Лисицата и Котараците"

Великолепното трио изнася концерт с авторски песни, вдъховени от "Майстора и Маргарита" и от други известни романи

Култура
09:01 - 31 Октомври 2023
12627
Милица Гладнишка, Никеца и Иван Велчев провокират като "Лисицата и Котараците"

Три различни гласа в различни музикални стилове разказват историите на литературни герои от велики творби като "Майстора и Маргарита" на Булгаков, "1984" на Оруел, "Гняв" на Стивън Кинг. Песните са авторски композиции на Милица Гладнишка и Николай Воденичаров-Никеца. Иван Велчев се включва и в аранжимента. Тримата известни артисти провокират зрителите със своя нов проект "Лисицата и Котараците", който прераства и в своеобразна музикална група.

"Лисицата и Котараците" ще разсмеят и разчувстват публиката в София с музикалните си изпълнения на 4 ноември (събота) от 21 часа в Bar Singles в НДК. Концертът ще преведе зрителите през много емоционални състояния като в истински поетичен ураган, завихрил в себе си рок, поп, джаз, фламенко, кънтри, естрада, реге. Триото ще отведе зрителите и в едни прекрасни магични светове, които съществуват в приказките.

"Три различни гласа! Три различни стила! Хиляди истории!", споделят "Лисицата и Котараците". И тримата даровити артисти ще се изявят като вокалисти, Никеца ще свири на любимата си китара, а Иван Велчев ще се изяви на кахон и перкусии.

Вдъхновението за проекта, който първоначално е създаден от Милица Гладнишка и Никеца под формата на "Лисицата и Котарака", идва от романа "Майстора и Маргарита". Актрисата и музикантът участват заедно в творческа лаборатория по великия роман на Михаил Булгаков, която режисьорът Веселка Кунчева провежда в Кукления театър в Стара Загора през 2020 г.


"Ние с Никеца се запознахме на уъркшоп по "Майстора и Маргарита", като той беше в ролята на Майстора, а аз - на Маргарита. Така се роди и първата ни песен „Жълти цветя”. След това реших да поканя Никеца и двамата да направим дует с наши парчета, както и с рок и джаз кавъри. Всеки от нас е силен в неговата област - аз в джаза, той - в рока. Никеца беше много напред, тъй като имаше собствени песни. Така двамата създадохме музикалния проект "Лисицата и Котаракът", разказа пред Lupa.bg Милица Гладнишка. 

Дуото разсмива и разплаква публиката с изпълненията си в различни градове в страната. Актрисата е автор и на идеята за създаване на музикалния спектакъл "Мелофобия" под режисурата на Цвети Пеняшки, чиято премиера бе преди година. В "Мелофобия" чаровната и енергична Милица си партнира с прекрасните си колеги Милена Маркова-Маца, Иван Велчев, Никеца и Мирослав Иванов.

И така в началото на тази година проектът "Лисицата и Котаракът" прераства в "Лисицата и Котараците", като към него се присъединява и актьорът Иван Велчев. Двамата с Милица Гладнишка са завършили актьорско майсторство за куклен театър и активно се занимават с дублаж. С техните гласове говорят много от героите в редица игрални и анимационни филми.

"Иван показа много добри гласови данни в „Мелофобия”. Оказа се, че може да свири и на барабани и решихме, че много хубаво би било да има такъв ритъм. Той е основен в парчетата и така заложихме на този акустичен вариант „Лисицата и Котараците”. След уъркшопа по "Майстора и Маргарита" си казах защо да не пробваме всеки да измисли песен, която да е вдъхновена от негови любими романи и книги", сподели още атрактивната и креативна актриса пред Lupa.bg.

На концерта на 4 ноември в столичния бар Никеца ще изпълни песен, вдъхновена от дядо му и от "Игра на тронове". Докато рокаджията гледа Game of Thrones дядо му за съжаление умира. И Никеца възприема дядо си като добрият и справедлив крал, който е починал. А авторската песен на експресивния музикант се казва "The King is Dead."

"Имаме парчета по "Одисей" и по "Гняв" на Стивън Кинг. Ще изпълним и песента "Здравей, покойник", която звучи в спектакъла на Веселка Кунчева „Последният човек”, вдъхновен от "1984" на Оруел. Това парче го развихме и стана много яко. Пеем песни и от нашия спектакъл "Мелофобия", тъй като това са историите на нашите герои", разкри Милица Гладнишка.

"Надявам се да можем по-нататък да направим песен и по „Великият Гетсби” и да обиколим още забележителни романи, като си представим как те биха звучали в песен", допълни тя.

"Публиката ме зарежда страшно много, усещам нейната енергия", признава темпераментната актриса Милица Гладнишка

"Кавърите, които пеем са като романи – страхотното джаз парче "Why Don't You Do Right" e цял роман за мъжко-женската психика и отношения, така че може да се следва и обратната логика - да изпълняваме песни, които звучат като романи", каза актрисата.

Амбицията на "Лисицата и Котараците" е догодина да направят свой албум.

"Стремим се да обогатим изпълненията с участието на китариста Миро Иванов, пък Никеца да свири на бас китара, Иван да има пълен сет барабани и да имаме аранжирани музикални подложки, за да може някои от парчетата да звучат със симфоничен оркестър и с хор. Тогава програмата ще стане изключително разнообразна и богата. Целта ни е догодина да направим един голям концерт с презентация на албума", разкри Милица Гладнишка.

"Всички сме различни като чувствителност, гласови данни, ние сме хора, които са силни в няколко различни стила.

Тази програма би се харесала на зрители от всякакви възрасти, тя е подходяща най-вече за младите, защото много млади хора четат и тяхната фантазия все още е чиста, неконтролируема и това може да ги подтикне и те да измислят свои неща. Хубаво е да видиш как би звучал един роман например като рок песен. "Лисицата и Котараците" е разнообразен спектакъл и провокира хората да се замислят, да измислят нещо свое, спектакълът ги отваря към творчество", коментира актрисата.

"Ще разкажем и някои истории по самите романи. Аз правя много добър контакт със зрителите, няма да ги оставя нито да миг да си гледат телефоните. Много е важно публиката да се забавлява, да реагира, да е свободна, да можем да си говорим като приятели що се отнася до тази концертна форма. Бих искала хората да се чувстват спокойни, че може да реагират, да бъдат активни и да знаят, че няма преграда между нас", каза с усмивка Милица Гладнишка, която вярва, че усмивката дава на човека суперсила.

Според нея концерт на живо е най-хубавото усещане, което може да изпита един артист. "По време на пандемията правихме онлайн концерти, но когато срещу себе си нямаш публика, това е мъчение.

Публиката те зарежда страшно много, усещаш нейната енергия, виждаш коя смешка работи и коя не, караш хората да се чувстват добре, ти се чувстваш добре и получаваш обожание, получаваш харесване, което не е лесна работа. Самото ти семейство може да не те харесва толкова, колкото почитателите", с чувство за хумор сподели обичаната актриса.

"Елате да се забавляваме заедно", кани Никеца феновете на рока, джаза и световните евъргрийни

"Този проект ни е самороден, много обичам тази дума. Самородно ни е, не, че други банди не са го правили преди, но тук се събрахме хора, които се усещаме взаимно", сподели пред Lupa.bg и Николай Воденичаров-Никеца.

"По време на уъркшопа по "Майстора и Маргарита" в Старозагорския куклен театър, с Милица направихме две парчета по книгата.

Едното беше вдъхновено от сцената на запознанството на Майстора и Маргарита и се казва „Жълти цветя”, а другото е като цяло за книгата и го нарекохме „The Devil Sent Me”, защото все пак става дума за дявола.

Това бяха първите две песни, които направихме с Милица и после впоследствие се включи и Иван Велчев. Той, освен че е невероятен актьор, е и страхотен певец и доста добър композитор. Иван скромничи, но тепърва хората от всички гилдии ще виждат способностите му. Той е много добър композитор на спектакъла ни „Мелофобия” и доста от парчетата той ги е правил. А в нашата банда "Лисицата и Котараците” Ванката е много добър и на барабаните", сподели Николай Воденичаров, който е самороден музикален талант.

"Три гласа, кухарка – акустична китара и доста богат сет перкусии и се получава много яко. Мислим за повече инструменти и подложки, но това ще е по-нататък. Събрахме няколко авторски парчета и тръгнахме от идеята за написване на музика, вдъхновена от книги. Някои от песните са на български, други са на английски. Предстоят и още, имаме няколко и мислим вече за записи. Но първо ще представим песните пред публиката, за да видим как ще реагира", допълни Никеца пред Lupa.bg.

Музикантът, който изпълнява ролята на Исус в рок операта "Исус Христос суперзвезда" в Пловдивската опера, разкри на феновете си, че на концерта си с Милица Гладнишка и Иван Велчев ще изпълни парчетата си "Дойдох да те взема", "Violet" и най-новата си авторска песен „Girl, I Wanna Be Your Girl“. Те са и в челните места на музикалните класации.

Освен че пее, в "Лисицата и Котараците" актьорът Иван Велчев се изявява отлично и на ударните инструменти

"Лисицата и Котарака са тези двамата, които пречат на Пинокио да ходи на училище, бутат му цигари, изкушават го с какво ли не. Вече сме двама котараци и ще стане по-яко", усмихва се Никеца.

"Изключително приятно ми е на сцената да съм с Милица и Иван. Те ме провокират. Много е готино да пееш едновременно с мъж и жена. Много ги уважавам, защото освен мои приятели са и много добри музиканти и актьори. Аз самият навлизам като актьор в тази област, което ми дава криле. Точно, както аз играя с тях, така и те пеят с мен и това е страхотно усещане. Ние се забавляваме, предполагам, че и хората се забавляват", радостен е темпераментният рок певец и китарист. "Нашата банда и на английски звучи хубаво "The Fox and the Cats" - кратко и благозвучно", каза той.

Никеца допълни, че Лисицата и Котараците ще изпълнят и отделни парчета, които са писани, специално за постановката „Мелофобия”. "Получава се малко като трейлър на спектакъла и става много интересно", щастлив е Никеца. 

Той призна, че още го държи тръпката от премиерата на "Мелофобия" преди година. "Имам чувството, че научавам още неща, виждам доказателство за това във факта, че спектакълът се развива и става все по-хубав, а аз и в момента си надграждам образите", каза музикантът.

„Мелофобия“ търси отговори на въпросите: "Какво се случва, когато изгубим ритъма в живота си?", "Как живеем, ако нямаме свой собствен припев и мелодия?" и “Колко дълго можем да останем сами в тишината?"

Цялата тази богата палитра от истории, съчетана с красива музика, ще ви докосне в проектите "Мелофобия" и "Лисицата и Котараците".  Спектакълът се играе на 31 октомври от 19:30 часа в Theatro отсам канала в София, а "Лисицата и Котараците" ще зарадват публиката на 4 ноември от 21 часа в Bar Singles в НДК.