Милица Гладнишка си говори с духове

Актрисата влиза в ролята на медиума Ода Мей Браун в мюзикъла "Дух" на Варненската опера

Любопитно
14:39 - 17 Юли 2024
4160
Милица Гладнишка си говори с духове

Милица Гладнишка ще прекарва все повече време във Варна, защото работи активно с операта в морската столица при това в най-хитовите мюзикъли. На 17 юли тя излиза на сцената на Летния театър за премиерата на „Дух”, в който изпълнява ролята на медиума Ода Мей Браун. Режисьорката Сребрина Соколова бе категорична, че още когато прочела либретото, веднага си представила Гладнишка като контактьорката с отвъдното.

„Тя беше първият човек, с който говорихме. Нейна е първата покана за участие в мюзикъла”, обясни режисьорката. Самата тя признава, че вярва в духове. „Аз съм сетивен човек, не съм някакъв екстрасенс в никакъв случай. Виждам обаче сигнали в ежедневието си. Иначе като дете съм викала духове”, смее се Соколова, която за срещата с журналистите специално се бе облякла в тениска с надпис „дух”.

Режисьорката се надява младата публика на мюзикъла, която не е гледала филма с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, да оцени модерната визия на спектакъла с футуристични костюми и 3D мапинг, които помагат на артистите да преминават от света на незримото в нормалния живот още по-ефектно. „Благодарение на новите технологии нашият дух се движи много бързо от едно място на друго”, доволна е Соколова.

В едноименния филм от 1990 г. в ролята на Ода Мей е Упи Голдбърг. „Не я имитирам, крада от нея”, шегува се Милица. Гладнишка изглежда наистина фантастично в лилавия си сценичен костюм, докато перата на главата й се полюшват в такт с музиката.

„Не знаех, че има мюзикъл „Дух”, не бях гледала и филма. Когато Сребрина Соколова ме покани, чух песните на моята героиня и веднага реших, че с двата крака съм вътре.

"Дух" е невероятен подарък в моя път в изкуството, защото от малка много обичам госпъл и сега имам възможност да пея тази църковна музика. Госпълът е един гениален модел на разговор с Бога, който позволява огромна импровизация. Можеш да зададеш всички въпроси, които имаш към Него или просто да излееш мъката си. Получава се истинско общуване, което е невъзможно в ортодоксалното пеене. Сблъсквала съм се със смъртта на много близки хора и това, че успях да се събера, много ми помогна да преработя тази загуба”, доверява Милица.

Диригентът Страцимир Павлов, който е искрен почитател на филма, открива с огромно удоволствие мюзикъла и веднага го предлага за реализация. „Много пъти съм плакал, докато гледах филма”, призна той. „Музиката е много вълнуваща и емоционална, във всякакви стилове: суинг, поп рок, госпъл, класическа музика”.

Само че маестро Павлов не спира дотук и в момента води преговори още един известен филм с Упи Голдбърг да стъпи на варненска сцена. Става дума за „Систър акт” или „Монахини в действие”. Комедията от 1992 г. се превърна в любима за няколко поколения зрители, които не спират да симпатизират на нахаканата и модерна монахиня Делорис Ван Картие. Ако всичко върви по план, догодина ще можем да гледаме и мюзикъла „Систър акт” с Гладнишка в главната роля, която ще пее на воля любимия си госпъл.

Милица е щастлива от работата с варненските колеги: „Обожавам ги. Диригентът Страцимир Павлов е изключителен, а Сребрина Соколова като истински генерал успя да сглоби тази сложна продукция от нищото. Хореографката Надя Димокова пък танцува с бременния си корем до последно преди да роди”, хвали колегите си Гладнишка. Следваща дата, на която меломаните могат да гледат „Дух” е 28 август. В ролите са още Виктор Ибришимов, Калоян Николов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Нейчо Петров – Реджи, Велин Михайлов.