Милица Гладнишка влиза със скок в "Целуни ме, Кейт" в Музикалния театър

Любопитният сюжет на спектакъла преплита две основни линии - една от времето на Шекспир, а другата от XX век

Култура
15:17 - 25 Януари 2024
64698
Милица Гладнишка влиза със скок в "Целуни ме, Кейт" в Музикалния театър

Милица Гладнишка влиза в ролята на Кейт в мюзикъла "Целуни ме, Кейт" в Музикалния театър, сподели самата певица. "Влизам със скок в този луд спектакъл на Музикалния театър и ви очаквам на 17-ти февруари да пляскате силноооооооооо!", написа в социалните мрежи огнената актриса.

Бродуейският мюзикъл „Целуни ме, Кейт!” от Коул Портър бе представен за пръв път в Музикалния театър във версията на режисьор-постановчика Александър Текелиев през ноември при голям интерес от страна на публиката. Диригент-постановчик е Дориан Молхов, сценографията и костюмите са проектирани от Денис Иванов, а хореографията е на Йоанна Стоянова.

Милица Гладнишка по време на репетиции с Марчо Апостолов, с когото си партнира в "Целуни ме, Кейт". Снимка: Томислав Вичев

В представленията на мюзикъла участват артистите Добромир Момеков, Марчо Апостолов, Илина Михайлова, Кръстина Кокорска, Зорница Дамянова, Силвия Филипова, Александър Панайотов, Денис Бояджиев, Аделина Томова, Илона Иванова, Десислава Николова, Боян Арсов, Кръстю Кръстев, Мартин Василев, Александър Василев, Георги-Маноел Димитров, Емануил Алурков, Румен Григоров, Антонио Дачовски, Лъчезар Лазаров, Иван Панев, Венцислав Динов, Никола Кабрузов, Христо Сарафов, Лъчезар Лазаров, Тодор Велков, Димитър Райков, Калоян Ченов, Димитър Иванов, Кръстан Кръстанов и Найден Камарашев.

„Целуни ме, Кейт!“ е един от най-атрактивните бродуейски мюзикъли в две действия, написан от американския композитор Коул Портър. Либретото създават холивудски сценаристи – съпрузите Бела и Самюъл Спивак през 1948 г.

Завладяващата история в „Целуни ме, Кейт!“ е по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Уилям Шекспир. Действието, решено като пиеса в пиесата, въвежда персонажите в цял куп перипетии и комични моменти. „

Музиката е абсолютно завладяваща и зареждаща. Това е творческо предизвикателство за нас, защото трябва да владеем техниката на класическото и мюзикълното пеене, тъй като и двете техники присъстват в това произведение”, коментират солистите на Музикалния театър.

Сюжетът в „Целуни ме, Кейт!“ преплита две основни линии. Едната разказва вечната поучителна история на „Укротяване на опърничавата“, в която действието се развива по времето на Шекспир, а другата е от средата на миналия XX век.

Основната линия се заплита около двамата бивши съпрузи – примадоната Лили Ванеси и режисьора, продуцент и актьор Фред Греъм.

Един погрешно изпратен букет нажежава страстите и представянето на комедията на Шекспир „Укротяване на опърничавата” става по-правдоподобно и въздействащо отвсякога, а публиката е в абсолютен възторг. 

Най-хитовото произведение на Коул Портър е и единственият негов мюзикъл, изигран повече от 1000 пъти на Бродуей. С Kiss me, Kate! композиторът печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Това превръща „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и остава в историята като първия мюзикъл, печелил престижната награда.

Официалната бродуейска премиера на „Целуни ме, Кейт!” се състои на 30 декември 1948 г. в „Ню Сенчъри Тиътър”, където се играе в продължение на деветнадесет месеца, преди да се прехвърли обратно в „Шуберт”, за общ брой от 1077 изпълнения там. Режисьор на спектакъла е Джон К. Уилсън, хореографията е дело на Ханя Холм.

Изключително популярен е и филмът на режисьора Франко Дзефирели „Укротяване на опърничавата“ (1967) по оригиналната комедия на Шекспир и с великолепната музика на Нино Рота, само че там Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в главните роли на Катерина и Петручио не пеят, защото жанрът на екранизацията за съжаление не е мюзикъл…