Милион работни места губят САЩ заради митата върху китайските стоки

С 2300 долара ще намалее бюджетът на всяко американско семейство, твърдят анализатори

Актуални новини
12:01 - 11 Май 2019
2500
Милион работни места губят САЩ заради митата върху китайските стоки

Сериозно забавяне на американската икономиката и загуба на стотици хиляди работни места. Това ще е цената на по-високите търговски мита за китайски стоки, наложени от САЩ. Това заяви пред БНР анализаторът Дан Антъни. Китайски стоки за 200 милиарда долара вече се облагат с 25 %, а не с досегашната ставка от десет на сто.

Увеличаването на митата бе направено по време на преговорите, водени във Вашингтон от финансовия министър Стивън Мнучин и постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър. От китайска страна на масата бе вицепремиерът Лю Хъ, който дори не коментира промяната. Мнучин определи разговорите като „конструктивни“, но без повече подробности.

Краят на търговската война между Съединените щати и Китай е далеч, а срещата „по средата на пътя“, на която разчитат от китайска страна, е напълно невъзможна, заяви в интервю за „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Гари Хъфбауър от икономическия институт „Питърсън“ във Вашингтон: „Очаквам Китай да направи някакви стъпки в посока промяна на законодателството си по начин, който е по-удовлетворителен за Съединените щати. Това обаче ще бъде доста несигурен ход, който може и в действителност да не доведе до желания от Вашингтон резултати. Каквото и да става, Китай няма да се съгласи на неравноправно третиране, но отново ще спечели време. Мисля, че визитата на Лю Хъ във Вашингтон цели точно това - дълго примирие“.

В разговори, водени под натиска на по-високи търговски мита, след края на които китайският вицепремиер Лю Хъ си тръгна безмълвен. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, който миналата седмица обяви преговорите за „твърде бавни“, призова да не се бърза и определи като „много по-благоприятни“ за икономиката на страната си новите ставки от 25 % на китайски стоки за 200 млрд. долара. Досега те се облагаха с 10 на сто.

„Преди всичко искам да подчертая, че това записване на новите по-високи тарифи във Федералния регистър, може просто да бъде заличено, ако президентът Тръмп реши, че преговорите вървят в желаната от него посока. Това е част от тактиката, която президентът на САЩ обичайно използва. За него е важно ситуацията винаги да бъде изключително драматична“, коментира Хъфбауър.

В Китай обаче не харесват драматичните ситуации, инвеститорите - също.

„Нашите анализи показаха, че допълнителните търговски мита ще нанесат удар на американската икономика за 60 милиарда долара и ще струват работните места на 930 000 души. В нашия анализ ние разиграхме различни сценарий. Единият от тях беше за налагане на мита от 25 % върху абсолютно всички китайски стоки и потенциален отговор от страна на Пекин. Резултатът беше повече от впечатляващ. Говорим за спад на американския брутен вътрешен продукт от един процент и нетна загуба на 2 милиона и 200 хиляди работни места.", заяви анализаторът. 

Всяко американско семейство ще загуби 2 300 долара годишно“, допълни от своя страна Дан Антъни от американската компания Trade Partnership Worldwide. 

В същото време - и Вашингтон, и Пекин искат сделка, категоричен е Фрейзър Камерън от базирания в Брюксел институт „Европейски съюз - Азия“.

„Тръмп иска постигане на сделка, за да демонстрира възможност не просто да сключва сделки, но и договореното в тях да се спазва. Знаете какво се случи с толкова известната сделка на Тръмп със Северна Корея. Именно затова той иска да постигне успех преди изборите.", твърдят анализаторите. 

Пекин ще отговори с реципрочни мита, а може и да не спре дотам. Източници, близки до преговорите, твърдят, че Съединените щати настояват в евентуалното споразумение да бъде записано, че китайският юан трябва да е стабилен. Китай обаче пази девалвацията на националната си валута като силен коз, коментира Дан Антъни: „Ясно е, че евентуалната девалвация на валутата би туширала част от негативните ефекти от наложените мита. В същото време тя ще увеличи разходите на Китай за вноса на всички продукти, които те купуват от различни места по света. Със сигурност подобно действие би струвало много на китайската икономика“.

И все пак - новите по-високи тарифи са факт и всички се питат - какво следва?

„Ще има много голям срив в търговията с продуктите, които са обложени с допълнителни мита. Погледнете какво се случи с митата върху алуминия и стоманата, които засегнаха също и Канада, Мексико и Европейския съюз. Обемът на търговията в сектора намаля драстично и то по цялата верига - от самите материали до частите и оборудването, произвеждано от тях. Това от своя страна доведе и до загуба на работни места и пренасочване на капитал към други производства. Именно затова казвам, че налагането на тарифи, независимо за какви стоки, оказва влияние върху целия свят, а не само върху Съединените щати и Китай“, посочи Фрейзър Камерън.