Милиони левове заработвали незаконните сметища край Пловдив

Депата функционирали от 4 години

Икономика
13:25 - 10 Февруари 2020
2003
Милиони левове заработвали незаконните сметища край Пловдив

Милиони левове били спестени от хора и фирми, които са използвали незаконните депа за отпадъци в землищата на селата Ягодово и Катуница. Това стана ясно на срещата при областния управител на Пловдив Дани Каназирева, пише trafficnews.bg. 

Тя заяви, че проверките, извършени от институциите, са установили заровени тонове боклуци на земеделски земи от 40 дка.  Собственикът на частните терени е ясен, но неговото име не бе обявено.

Каназирева съобщи, че е сезирала прокуратурата и полицията за казуса, както и три министерства – на енергетиката, на околната среда и водите и земеделското ведомство.

Освен нерегламентираното сметище, има данни, че там незаконно са се добивали и инертни материали.  След това са изхвърляни боклуци и са заривани.  Това депо е функционирало поне от 4 години, като на място бил открит и кантар. Неофициално цените там били в пъти по-евтини, отколкото на депото в Цалапица.  Оборотът бил милионни левове. Проверките ще продължат.

Отпадъците периодично са засипвани с пръст, като по този начин върху дигата на реката е образуван насип с височина от 5 до 7 метра, който е навлязъл в река Чая. Според експертите съществува риск при високи води тези отпадъци да бъдат отнесени в реката.

Върху последния пласт на насипа са установени около 50 тона отпадъци в чували, всеки по 1325кг. с надписи „мade in Spain“ и прикрепена към тях документация за съдържанието на чувалите. Проверяващите са установили, че в чувалите  има различен вид пластмасови парчета, ленти и ситни пластмасови стърготини.