Милиони протестират в Бразилия

Едно от исканията е импийчмънт на президента

Политика
11:36 - 17 Юни 2019
1922
Милиони протестират в Бразилия

Масови протести и стачки срещу пенсионната реформа бяха проведени в петък в много градове на Бразилия преди началото на футболния турнир за Купата на Америка, който тази година се провежда в страната.
Телевизия „Тодо Нотисиас” твърди, че протестите са обхванали 300 града. Те са част от нарастващото социално напрежение, откакто президентът Жаир Болсонаро встъпи в длъжност в началото на тази година и едно от исканията е той да сдаде поста си. Преди това имаше масови протести на ученици, студенти и преподаватели срещу планове за образователна реформа.
Сега в демонстрациите участваха 45 млн. трудещи се от 27 щата на страната.
В същото време съдебен скандал тресе Бразилия. Разследващото издание "Интерсепт" публикува лични съобщения между настоящия министър на правосъдието Сeрджо Мoро и прокурорите по делото срещу бившия бразилски президент Лула да Силва.
От тяхното съдържание става ясно, че Моро, съдията по това дело, е давал съвети на магистратите по разследването – нещо, което противоречи на етиката. Заради процеса Лула да Силва не можа да участва в президентските избори миналата година, въпреки че според проучванията имаше преднина пред Болсонаро. След като последният спечели изборите, назначи Моро за министър.