Milliyet: Надеждата за „Велика Армения” започват от бунтар, учил в България

Актуални новини
17:36 - 09 Октомври 2020
5243
Milliyet: Надеждата за „Велика Армения” започват от бунтар, учил в България

Надеждата за Велика Армения е погребана, пише турският вестник Milliyet в материал, представен без редакторска намеса от „Фокус”:

Отдясно и отляво Турция е заобиколена от държави, страдащи от „мегаломания“.

„Мегаломанската идея“ на Гърция (за Велика Гърция) е добре известна. Тези претенции за величие се простират чак до превземането на Истанбул. Неспособността да се установят силни добросъседски отношения с Турция е генетична мегаломания, от която Гърция не може да се отърве.

От дясната страна на Турция Армения с население от едва около два милиона и половина души също страда от „мегаломания“.

Какво означава Карабах?

Това е мечта за „Велика Армения от море до море“, която се простира от Черно море до Средиземно море и включва източната част на Турция.

Ревът на мишките

В карикатурен вариант това може да се нарече „ревът на мишките“, въпреки, че тези виждания са написани черно на бяло.

Карекин Нжде е името, което стои зад тази теория. Истинското му име е Каракин Егишевич Тер-Арутюнян. Роден е в Нахичеван през 1886 г. Той е най-малкото от четирите деца на местен селски свещеник. Получава основно образование в руско училище в Нахичеван. След това завършва руската гимназия в Тифлис (Тбилиси). Той постъпва в юридическия факултет на Санкт Петербургския университет. И ... политическият му живот започна.

Той се премества в Кавказ, за да се присъедини към „Арменското национално движение“, което се противопостави на Османската империя. Учи военни науки в България. В Балканските войни се бори на страната на българите срещу силите на Османската империя за освобождението на Тракия и Македония . Сформира арменски доброволчески батальон. Награден е с българския кръст „За храброст“.

Когато избухва Първата световна война, той заминава за Кавказ, този път да се бие срещу Османската империя на страната на руснаците. Там той е заместник-командир на арменския доброволчески отряд и командва „отделна арменско-язидска военна част“.

И по време на Втората световна война, както се разбира, той е участвал във формирането на арменския легион на хитлеристката нацистка армия. Воюваше срещу Русия и съюзниците, като е бил под влиянието на хитлеристка Германия и нейния нацистки апарат. Черпейки вдъхновение там, той създава идейната концепция за „Великата Армения“.

Нжде теоретизира тези възгледи и пише книга, издадена от Канадския институт "Нахичеван", преведена от Едуард Л. Даниелян.

С други думи, операцията на Азербайджан в Карабах, в хода на която тя сега завзема позиции и земи, погребва мечтите и надеждите на „Велика Армения“.