Милорад Додик се изправя пред съда на Босна и Херцеговина

Президентът на Република Сръбска обвинен, че не се съобразява с решенията на представителя на международната общност в страната Кристиан Шмит

Новини
09:27 - 06 Декември 2023
1874
Милорад Додик се изправя пред съда на Босна и Херцеговина

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик ще се изправи днес пред съда на Босна и Херцеговина по обвинение, че отказва да се съобразява с решенията на върховния представител на международната общност в страната Кристиан Шмит, потвърди адвокатът на Додик Горан Бубич, съобщи Танюг, цитирано от БТА.

Бубич заяви пред телевизията на Република Сръбска РТРС, че съдът все още не е взел решение по искането на защитата съдебното производство срещу президента на Република Сръбска и и.д. директора на Официален вестник Милош Лукич да бъде преместено в Основния съд в Баня Лука.

Освен адвокат Бубич, на процеса ще присъстват и членове на по-широкия екип от защитата на президента на Република Сръбска, включително белградския адвокат Горан Петрониевич и и хърватския Анто Нобило. В изявление за Танюг във вторник Петрониевич посочи, че няколко негови колеги от Центъра за обновление на международното право също ще бъдат в съдебната зала.

"Това, в което обвиняват Додик, е толкова голямо лицемерие, все едно да съдиш патриарха, че ни е кръстил. Да съдиш Додик, защото е подписал Указа за влизане в сила на закона или за изпълнение на закона, приет от Народната скупщина на Република Сръбска като представителен орган. Той имаше задължението да подпише приетия в парламента акт", уточни Петрониевич.

На първото заседание, проведено в съда на Босна и Херцеговина на 16 октомври, Додик и Лукич заявиха, че не разбират обвинителния акт, което съдията изтълкува, че се обявяват за "невинни". Додик и Лукич са съдени за неизпълнение на решенията на върховния представител Кристиан Шмит, който не е признат в Република Сръбска с аргумента, че изборът му не е потвърден от Съвета за сигурност на ООН.

Наказанието за това престъпление е между половин година и пет години затвор, въпреки че мнозина смятат, че Додик може да бъде осъден условно, което ще му позволи да остане на свобода, отбелязва сараевският вестник "Дневни аваз".