Милош Земан се лекува във вилата на село

Общество
18:57 - 27 Ноември 2021
3415
Милош Земан се лекува във вилата на село

Президентът на Чехия Милош Земан, който след положителен тест за коронавируса спешно бе хоспитализиран в четвъртък в Централната военна болница в Прага, е изписан днес за амбулаторно лечение и е заминал за извънградската си резиденция. Това съобщи Чешката телевизия, цитирана от ТАСС, предаде БТА.

Земан получи неотдавна трета доза ваксина и заболяването му протича без симптоми. Главният санитарен лекар на Чехия Павла Сврчинова заяви, че държавният глава, също като всички останали болни от ковид в страната, трябва да остане две седмици под карантина.

Утре обаче президентът смята да проведе церемония по назначаването за премиер на Петър Фиала, лидер на Гражданската демократическа партия и на опозиционното обединение "Заедно", което спечели неотдавна парламентарните избори в Чехия. По този повод шефът на президентската администрация Вратислав Минарж информира, че властите ще намерят начин да бъдат спазени нормите за санитарно-епидемична безопасност.

Подробности не се съобщават. Но според източници, близки до Пражки храд, където е офисът на Земан, сред най-вероятните варианти е държавният глава да бъде отделен от Фиала и поканените гости със специално стъкло.

Очаква се това да предотврати евентуално разпространение на коронавируса. Същевременно всички участници в проявата ще бъдат с медицински маски, осигуряващи подсилена защита от вируса