Мими Виткова: След дъжд качулка са проверките в АГ-болниците

Нужен е внимателен контрол дали бебето е с правилната гривна, обясни ексздравният министър

Топ
08:44 - 22 Декември 2022
2993
Мими Виткова: След дъжд качулка са проверките в АГ-болниците

Проверките в АГ отделенията в страната са след дъжд качулка. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова в ефира на Нова тв. Според нея е трябвало случаят да се изсветли още по-рано - в началото на месеца, когато се е разбрало за него. Поводът за думите ѝ е случаят с разменените бебета в столичната болница "Шейново".

Нужни са ясни правила, с които болничното заведение е отредило кое бебе на коя майка е, кой отговаря да проследи дали бебето е с правилната гривна. Трябва да има много внимателен контрол, посочи адвокат Калина Михайлова.

Правилата са еднакви за всички лечебни заведения, друг е въпросът дали се спазват, коментира бившата здравна министърка д-р Мими Виткова.

Гривните се слагат още при раждането. Бебето се показва на майката още тогава, поставят се гривните и се съобщава номерът на бебето.

Не е ясно и каква е лабораторията - дали е легитимна, направила ДНК теста на майките, обърна внимание адвокатката.

Обикновено се смята, че първият поглед върху детето е окончателен и завинаги. Но се наместват  фактори, когато жената не е съвсем обективна в преценката си, посочва д-р Виткова. Тя е убедена, че до този момент би трябвало да е било установено в какъв момент е станала подмяната. Разпитани са 28 души.