Минеков изловен с Рамона Стругариу

Личности
13:02 - 29 Ноември 2022
3589
Минеков изловен с Рамона Стругариу

В рамките на работното посещение в Брюксел министърът на културата проф. Велислав Минеков се срещна с румънския еувродепутат Рамона Стругариу, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Министър Минеков очерта основните характеристики и предизвикателства, пред които е изправена медийната среда в България, и изтъкна необходимостта от промени в системата с цел увеличаване  медийната независимост и свобода.

Стругариу изрази своята загриженост, като подчерта, че е запозната със ситуацията и широкия политически контекст в страната.

Двамата обсъдиха важната роля и възможния ефект от Евопейския акт за свободата на медиите като законодателен инструмент, който да спомогне за подобряване на ситуацията както в България, така и в редица държави членки  на ЕС, които имат сходни проблеми.

В рамките на разговора Рамона Стругариу запозна министър Минеков с положителните нагласи в Европейския парламент по отношение на законодателното предложение и нейната лична мотивация да работи за приемането му.