Минеков оправя бакиите на Просто Наско

„Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в миналото така, както го направих и аз", заяви през декември известният скулптор към младия политик от Промяната

Култура
13:55 - 01 Август 2022
4646
Минеков оправя бакиите на Просто Наско

Известният скулптор проф. Велислав Минеков се връща начело на Министерство на културата в четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев. Това ще бъде трети служебен мандат за художника и преподавател в Националната худжествена академия.

„Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в миналото така, както го направих и аз. Върнете всички откраднати имоти, върнете средствата. Съберете кураж да направите това, което аз не успях”. С тези думи през декември 2021 г. проф. Велислав Минеков се обърна към своя наследник Атанас Атанасов, пожелавайки му успех на новия пост начело в Министерството на културата. Проф. Минеков подчерта, че задачите във висшата културна институция са много, затова и ако бъде потърсен от новия министър, винаги е готов да му даде съвет.

Осем месеца по-късно Минеков ще трябва да продължи оттам, където самият той бе спрял заради идването на нов министър. Младият политик от "Продължаваме промяната", който сам се представи като Просто Наско, обаче не направи никакви съществени реформи във ведомството. Това, с което младото актьорче стана известно бе инфантилни клипчета от служебния му кабинет. Атанасов упорито се криеше от медиите и за 8-месечното си управление даде две пресконференции. Оказа се, че той е напълно незапознат с огромните проблеми на културния сектор и е напълно некомпетентен да бъде министър на културата.

През последните месеци проф. Минеков остро атакува Просто Наско заради некадърността му, публикувайки саркастични постове във фейсук.

"Надявам се днес да чуем, че сред избраните с достойнство и професионализъм, министър на културата ще бъде отново Атанас Атанасов. Неговият принос към националната култура и културно наследство ние никога няма да забравим", това написа в профила си във Фейсбук Велислав Минеков по времето, когато се очакваше "Продължаваме промяната" да предложат ново правителство.

"Позволявам си да твърдя, че министър с подобни качества, образование и умения ще остави тъждествен спомен сред творците и създателите. Ние го заслужаваме, въпреки нашето вековно мълчание", продължи иронично професорът.

Той даде да се разбере, че е разочарован от правителството на Кирил Петков.

„Корупцията празнува победа. Щетите от едно неоправдано самочувствие ще платим с лихвите. Рецептата "с малко, но завинаги" е доказан в миналото гарантиран провал. Повярвах, надявах се, очаквах, бях обзет от неоправдана радост. Излъгах себе си, излъгах и вас. Търсете вината в моите надежди. Никой, никога не пожела съвет или мнение. Днес е жетва за тикви, мултаци и каскети. Отчаянието е лош съветник. "И в най–тъмната нощ ще изгрее звезда на небосклона". Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава", написа Велислав Минеков на 28 юли, три дни преди Радев да обяви официално, че творецът отново поема Министерство на културата.

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.

Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство.

Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

Министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.