Минеков след събарянето на тютюневия склад: Няма да позволя разруха!

Водя война със Закона за културното наследство от 2009-а, заяви министърът

Топ
13:01 - 02 Септември 2022
1831
Минеков след събарянето на тютюневия склад: Няма да позволя разруха!

Министерството работи при всякакви условия, включително при атака и извънредни ситуации. Не може да поставим нещата на произвола. Няма да позволя разруха. Това каза министърът на културата проф. Велислав Минеков на пресконференция в София днес. По думите му собствениците трябва да знаят, че поемат рискове в инвестицията и трябва да следват всички препоръки на института за опазване на паметниците на културата, както и на закона. 

"Аз съм способен нищо да не правя 2-3 месеца и никой няма да забележи, да пътешествам при екскурзии, любезно да бъда посрещан и изпращан. Няма нищо по-страшно и неприятно, когато нищо не се върши в Министерството. Нещата при нас ще се превърнат в злина, унищожаваме читалищното и музейното дело", каза още Минеков.  

Той заяви, че ще работи до последния ден, в който е служебен министър, и се надява следващият на негови пост да бъде "разпознаваем,  достоен и достатъчно деен, който да познава основните пет закона, на които се крепи министерството на културата."

Според него разрушаването на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" 51 в Пловдив е заради "тенденция, продължила с години".

"Стигаме до тези инциденти, защото водя война със Закона за културното наследство от 2009 година заедно със специалисти , архитекти, приятели. Миналата година по време на служебното правителство направихме такава инициатива за  изменение и допълнение в Закона.  Нищо от тези предложения не стигна до Комисия и до Народно събрание. Днес ситуацията в Пловдив нямаше да бъде същата", каза проф. Минеков. 

Министърът обяви, че започва да приема предложения за изменение и допълнение на закона, и ще настоява за незабавни действия още в първия ден от работата на парламента. Той ще проведе обществена дискусия за опазването на културното ни наследство в Пловдив. Поканени са граждани, представители на медиите, както и кандидати за народни представители днес от 17 ч. на мястото на бившия тютюнев склад, на бул. "Христо Ботев" 51.

"Ще спра абсолютно всякакви действия по отношение на разрухата там", каза Минеков. От вчера се опитва да се свърже с кмета на град Пловдив Здравко Димитров, но без успех. 
По време на пресконференцията днес той повдигна темата за оставките на изпълнителния директор и на петима от членовете на Управителния съвет на Националния фонд "Култура", които министър Атанасов поиска в средата на февруари.  Тогава  Атанасов поиска оттеглянето на Управителния съвет на фонда с "цел поставяне на ново начало на работата". "Какво ще стане да поискам утре оставки на членовете на управителния съвет, защото не ги харесвам. Някои от тези, които са в УС, не са се чудели какво и затова са влезли, а те представляват много сериозни организации - представител на съюза на читалищата, на творчески съюз. Как се иска на такива хора оставката? Новия управителен състав е небалансиран", каза Минеков. 

Според него тази година  е нулева за българските археолози, защото не са започнали дейността си. 
 "Бюджетът стои недокоснат за Консервация и реставрация. От 55 млн. лв. в разходи пише 0%. В същото време искам увеличение на бюджета. В края на годината да върнем 50-60 млн. лв. като изгорели. През изминалите години този бюджет се е движил, искали са допълнителни средства, а ние ще върнем пари, това не е било от последните 30 години", заяви още Минеков.