Минеков видя нарушения при реставрацията на паметника Левски

Актуални новини
20:05 - 17 Юни 2021
2197
Минеков видя нарушения при реставрацията на паметника Левски

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съобщи ще поиска проверка на извършена в разрез с правилата реставрация на паметници от национално значение.

Проф. Минеков даде пример за няколко конкретни случая, при които са констатирани редица нарушения при реставрацията на паметници. Такъв е случаят с паметника на Апостола в центъра на столицата, който е ремонтиран през 2014 година.

"Такава реставрация не се е състояла! Пред мен не е само нарушение за действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория", заяви служебният министър на културата.

По същото време е извършено сериозно нарушение и при ремонт на подземията на Националната художествена галерия, където се намира килията, в която се предполага, че е бил задържан Левски.

"Архитектите австрийци запазват основите на конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България и паметта на Апостолите. Това е унищожено не от чужденци или османци, а от един министър във връзка с намерението му за усвояване на пари", посочи проф. Минеков.

Към прокуратурата ще бъдат изпратени сигнали и за лъвовете на "Лъвов мост" при изграждането на новото кръстовище.

Проблеми са открити и около реставрацията паметника на "Царя Освободител", която е продължила три месеца.

"Паметникът е демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с любимия на българите инструмент аглошлайф", изтъкна културният министър.