Министър Ангелов: Довчера ме питаха защо измираме, сега - защо не отваряме

Професорът заяви, че е готов на диалог с всеки, който поставя живота и здравето на гражданите на първо място

Общество
08:35 - 27 Януари 2021
3021
Министър Ангелов: Довчера ме питаха защо измираме, сега - защо не отваряме

Все още не съм се видял с баща ми, въпреки че вече съм и с втора доза на ваксината. Трябва да изчакам още малко време. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на Нова телевизия.

„Озадачен съм от протеста на асоциацията на заведенията. Имахме среща, на която говорихме за техните проблеми. Те се оплакаха, че има забавени плащания“, каза той.

"Това, което мога да направя аз, е да поканя министъра на икономиката, Лъчезар Борисов, вицепремиера Марияна Николова и социалния министър г-жа Деница Сачева. Направих го. Ние ги уверихме, че до края на този месец те ще си получат парите и това вече се случва“, каза той.
 
„Вчера разбрах, че те днес ще протестират. Протестират за какво? За проявен разум? А, ако проявя безрасъдство какво ще поискат?“, запита той.
 
По думите му се намираме в състояние на безпрецедентна световна криза и най-силното оръжие в момента е истината.

„Когато проведохме среща с представителите на заведенията тази асоциация каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. Аз говоря с всеки, който иска да запази живота на българските граждани“, подчерта Ангелов.

„За пореден път държа да кажа, че няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки един български гражданин каквото и да ми коства“, заяви той.
 
По думите му протестът, който ще се организира днес и желанието за оставката му прилича на уличен бой – пръв посяга този, който сам вижда отговорите.

„Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването“, каза той.

"Не можем безразсъдно и с лека ръка, защото сме на предпоследните места по заболеваемост, да отпуснем всички мерки. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем такова нещо", каза той. 
 
"По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза", каза той. 

По думите му договорените ваксини за нас не са между България и производителите, а между ЕС и фирмите, които внасят ваксините. "ЕК преговаря от наше име и договаря", уточни той.

"Ние подходихме много консервативно", каза той.