Министър Ангелов: Следващият премиер да си назначи нов щаб

Новини
10:28 - 16 Април 2021
5660
Министър Ангелов: Следващият премиер да си назначи нов щаб

"Здравната система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За съжаление загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най голямата тежест, която носим като лекари. Ние лекарите не  помним излекуваните, а тези които сме загубили". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на здравните власти във връзка с актуалната противоепидемична обстановка в страната.

Заедно с него присъстваха още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Министър Ангелов посочи че, тенденцията за намаляване на хоспитализираните продължава. По думите му се очаква през следващите седмици тази тенденция да бъде още по-чувствителна в следствие на спада на заболеваемостта.

„Обърнахме тенденцията излекувани потвърдени“, каза още проф. Ангелов. По отношение на болничните легла отново се наблюдава тенденция на национално ниво за намаляване на тежките и леките случаи. В момемнта в страната общо 67% е заетостта на леглата. По повод разформироването на щаба, здравният министър посочи, че е логично решението.

„Здравеопазването не може да бъде боксова круша на политици. Нека сме максимално нормални поне в тази сфера. Този щаб е логично да се разформирова в края на мандата тъй като е над институционална структура която кооординира държавни органи. Тоест логично е следващия премиер, който и да е той съгласно неговите разбирания да създаде такъв консултативен орган. Нека не се търсят задни мисли зад това решение“, каза още здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. На 2 място сме по смъртност в ЕС и на Балканите. С най-висока продължава да е заболеваемостта в София-град, а с най-ниска област Видин, това заяви доц. Ангел Кунчев. В момента "огънят" е в Унгария, Швеция, Нидерландия. Добрият пример е Португалия, а лошият е Швеция, каза още Кунчев по отношение на развитието на коронавируса в Европа.