Министър Цеков: Над 70 000 българи са с по две ЕГН-та

Нотариусът е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г. със съдебен акт

Актуални новини
16:33 - 12 Февруари 2024
3784
Министър Цеков: Над 70 000 българи са с по две ЕГН-та

"Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. Данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България", заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Главна дирекция "ГРАО" е на подчинение на ръководеното от него ведомство.

"Промяната на ЕГН обикновено става въз основа на съдебен акт. Даже винаги въз основа на съдебен акт и това става по реда на охранителните производства за установяване на факти по Граждански процесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Тоест използвана е била съдебната система чрез този иск за установяване на факти да се променя рождена дата. Става относително просто – водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето се е родило не на първи, а на втори например. Променя се след това ЕГН-то и лицето получава абсолютно нови лични данни", обясни министърът.

 
Според министър Цеков Мартин Божанов - Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г. Конкретните данни за случая с нотариуса щял да получи в края на днешния ден.

" Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт . От там нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна", каза министър Цеков.