Министър инспектира джуркането на делата (СНИМКИ)

Шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” главен комисар Васил Миладинов ще бъде сменен

Новини
14:40 - 03 Юли 2019 (обновена)
5358
Министър инспектира джуркането на делата (СНИМКИ)

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов присъства на случайно разпределение на дела в Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС). Той бе придружен от експерт от Министерството на правосъдието. Преди срещата министърът беше убеден, че делата не се разпределят случайно, а се джуркат.

Посещението е в отговор на отправена покана от председателя на ВКС, предизвикана от изказване на министъра по време на дебат в Министерството на правосъдието, в което той изразява опасения, че председателят на ВКС Лозан Панов може да влияе при случайното разпределение на делата в съда.

Пред министър Кирилов бяха представени куп документи, от които той едва ли успя да се убеди, че системата не може да се манипулира. Той разгледа доста внимателно и със съмнение показаните му листа. 

"Не бива да се очаква, че ще отида като пасивен зрител, който ще участва в един артистичен сценарий, в който някой ще натиска по компютъра и всички ще казват – вижте, колко е прозрачно разпределението на дела. Ако отида и ако канещият председател на Върховния касационен съд приеме това, аз ще отида със съответна експертиза, търсейки евентуално следи за джуркането, защото жаргонът между съдиите е, че делата не се разпределят, а се джуркат", заяви Кирилов.

Шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” главен комисар Васил Миладинов ще бъде сменен. Това обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той заяви, че ще подпише заповедта за освобождаването на Миладинов до края на деня.

Кирилов обаче не посочи мотиви за отстраняването на Миладинов. Министърът е бил на проверка в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров" в столицата в понеделник, след като получил жалба в 18 страници от арестантката Евгения Банева, в която подробно се посочвали недостатъците в килиите.

Васил Миладинов пое важния пост през 2018 година, след като дълго време дирекцията бе с временен началник. 

Снимки: Агнес Методиева