Министър Караниколов: По-ниският ДДС за ресторантите няма да свали цените

Хотели и ресторанти тепърва ще търпят последствията от кризата

Новини
22:05 - 03 Юни 2020
1204

Намаленият ДДС за ресторантьорския бранш няма да доведе до намаление на цените, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него целта е да се увеличи ликвидността в сфера, която е засегната на 100% от Covid-кризата.

Поради извънредното положение и очаквания слаб туристически сезон хотели и ресторанти тепърва ще търпят последствията от кризата, заяви министър Караниколов. Той подчерта, че това не е единственият бранш с държавна подкрепа.

„Тази временна мярка би била много много полезна, за да се осигури някаква ликвидност в този сектор. Нито ще намалеят цените, нито крайните потребители ще пазаруват по-евтино“, каза той.

От друга страна клиентите няма да се върнат веднага в заведенията заради свитите си домакински разходи, наложени от кризата и липсата на достатъчно доверие в мерките за безопасност.

„Всички хотели и ресторанти трябва да допълнително да инвестират пари, за да дадат спокойствие на хората. Това са секторите, които дори в момента може би да няма този вирус ще имат последващи проблеми в следващата поне една година“, каза министър Караниколов.

Същевременно министърът категорично се обяви против намаляването на ДДС за други сектори на икономиката.