Министър Кондева: Подсигурен е военен въздушен транспорт за времето , в което медицинският хеликоптер ще бъде в сервиз

След 200 летателни часа хеликоптерът трябва да мине задължително техническо обслужване

Актуални новини
14:55 - 10 Септември 2024
918
Министър Кондева: Подсигурен е военен въздушен транспорт за времето, в което медицинският хеликоптер ще бъде в сервиз

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов, за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер след изпълнението на 200 летателни часа, съобщават от Министерството на здравеопазването.


От 12 до 27 септември хеликоптерът няма да бъде в оперативна готовност, като този период ще се използва и за монтирането на т.нар. черна кутия и интегрирането на софтуера, които са преминали всички необходими изпити по лицензиране. Производителят е информирал с нарочно писмо Министерството на здравеопазването, че ще осигури компетентен технически персонал за монтирането на регистратора.

До приключването на тези дейности при нужда и по искане на здравния министър ще бъдат използвани военни въздухоплавателни средства с цел осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух.