Министър Костадин Ангелов: Няма място за притеснение

Новини
14:49 - 07 Март 2021
2104
Министър Костадин Ангелов: Няма място за притеснение

Няма място за притеснение. Ваксинацията влезе в норми, според здравния министър. Това каза проф. Костадин Ангелов пред журналисти във връзка с увеличаващия се брой на заразени с COVID-19 в страната, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

Проф. Ангелов допълни, че днес ще пътува за София, където се очаква да проведе среща с представители на Регионалните здравни инспекции в страната и да се обсъди ситуацията.

„Искаме хората да са спокойни. Знаем какво се случва, знаем как да го овладеем – няма място за никакви притеснения. За огромно наше съжаление, ситуацията продължава вече повече от година, като освен физическо здраве, ние имаме психическо и социално здраве, които са от първостепенно значение за силата на обществото. Апелирам да не противопоставяме бранш с бранш, защото основната ни идея е да излезем максимално бързо от тази неприятна ситуация и да удържим на предизвикателствата, заедно като общество“, заяви още министър Ангелов.

На въпрос как ще отговори на критиките, че правителството е прибързало с разхлабването на мерките, проф. Ангелов отговори, че анализи се правят ежедневно и там където е необходимо се прилагат нужните мерки.

„Относно Британския щам, ако вземем като пример Западните държави с техните строги мерки, ще видим, че резултатът е никакъв. Т.е. мерките не помагат или не могат да намалят дотолкова числото на разпространение на вируса (т.нар. репродуктивно число), така че то да бъде ефективно за овладяване на ситуацията. Пак искам да повторя – няма място за паника, нека хората бъдат спокойни“, допълни проф. Ангелов.

Здравният министър посочи, че ваксините продължават да идват и допълни, че на сайта на Министерството на здравеопазването се качва информация.

„Именно затова сме отворили и електронната система за записванията и трябва да Ви кажа, че хакерските атаки не спират. Аз не мога да разбера, каква е идеята на този тип атаки към информационната система. Явно някой много иска ние да се провалим, но това няма как да се случи. Информационно обслужване има денонощен екип, който не спира работа и на всеки час ни подават информация. 

Записалите се към момента са почти 60 000 човека, успоредно с това правим разпределение на дозите там където е необходимо, заявките са съобразени с количествата ваксини, които ще дойдат в страната. Също така разпределяме наличните ваксини и на личните лекари. Като цяло ваксинацията върви с добро темпо. Аз лично съм доволен от темпото, с което вървим и ако продължаваме в същия дух, до края на лятото ще постигнем това към което се целим“, каза в заключение здравният министър проф. Ангелов.