Министър Наско: Няма да отстъпим сградата на Младежкия театър

Културният шеф поискал от Асен Василев по-високи заплати за сценичните работници още през януари

Култура
12:12 - 27 Май 2022
3012
Министър Наско: Няма да отстъпим сградата на Младежкия театър

Културното министерство ще се бори за сградата на Младежкия театър, стана ясно от думите на министър Атанас Атанасов в парламентарните кулоари. Той определи този въпрос като най-наболял. "Лично аз бях много изненадан да науча от социалните медии, защото никога не е имало съмнение, че Министерството на културата застава твърдо зад българските театри, включително зад Младежкия", коментира той емоционалния статус, с който ден по-рано от театъра обърнаха внимание на искането на КЕВР да получи помещенията им.

"Проведох около 2 ч. разговор с директора на този театър преди две седмици и се разбрахме. Просто се изненадах, че имаше такава реакция за нещо, което може спокойно да се реши между минитерствата", заяви Атанасов. Сградата не е с отпаднала необходимост, гласи и вече изготвеното становище на министерството. Единствената отпаднала необходимост, която аз вижда, е от такова водене да диалог по социалните медии, добави още той. Ние абсолютно безапелационно заставаме зад този театър, увери министърът.

Атанасов бе лаконичен и по темата за заплатите на сценичните работници. По-рано председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви, че ако възнагражденията в сектора не се вдигнат, от есента актьорите готвели протест. Той заяви, че е разговарял и с министъра на  културата и е посикал стартовата заплата в сектора да е 1500 лв. "Заплатите се определят с браншовите огранизации, с цялостна работа с директорите на институтите, така че ще работим заедно в тази посока, но министърът на културата не може да вземе такова решение", заяви Атанас Атанасов. На въпрос дали е поискал от финасовия министър повече пари, той отвърна, че го е направил още през януари. Все още не са говорили по същество за актуализацията на бюджета.