Министър Нено Димов не откри проблеми при Шабленското езеро

При определени ситуации било допустимо да се намали нивото на водата

Новини
08:00 - 21 Март 2019
1344
Министър Нено Димов не откри проблеми при Шабленското езеро

По заръка на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Нено Димов лично провери ситуацията на Шабленското езеро във връзка с появилите се сигнали за критично ниското му ниво. Водният басейн влиза в границата на защитена територия и е включен в списъка на най-важните за птиците места в Европа — там гнездят стотици видове, някои от които редки.

Еколог номер 1 на държавата обаче не откри нищо нередно на езерото. Кметът на Шабла го информирал, че е прокопан канал за оттичане на водата и че така се процедира през последните няколко години. Това не противоречи на плана за управление, приет през 2016 година — при аварийни ситуации да се намали обемът до определено количество, информира пресцентърът на ековедомството.

По-рано медии информираха, че езерото е източено, за да се предпази намиращата се в съседство правителствена резиденция, чиито мазета са наводнени. Сигнал за това бил получен от Българското дружество за защита на птиците, според които на 9 март е отчетен драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро, в резултат на което голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици.

Според Българското дружество за защита на птиците езерото е източено, за да се предпази резиденция “Шабла”

РИОСВ-Варна е разрешила прокопаване на канал в средата на февруари. В същото време обаче екоиснспекцията констатира, че девет дни води са изтичали в морето, но в крайна сметка езерото се затворило само обратно.

По думите на Нено Димов, когато е правена промяната през 2016-а година, първо са се консултирали с Института по рибни ресурси, откъдето са обяснили, че такъв тип дейност, като източването на придошлите води, трябва да приключи достатъчно рано, преди 1-и април, за да може езерото да се възстанови, с оглед размножителния период на рибите. Подобно нещо важи и за птиците. В конкретния случай това се е случило във втората половина на февруари. 

Дружеството за защита на птиците алармира и за опожарени стотици декари тръстикови масиви, като според тях това също е свързано с опазване на резиденцията. Експертите на екоинспекцията са установили, че около 5 дка от защитената територия са опожарени, а другите са извън нея. Не са установени бедстващи животни. Подаден е сигнал до прокуратурата.

Преди седмица са отпуснати 22 милиона лева по оста за биоразнообразие за природозащитни дейности във влажни зони, като 5 милиона са заделени специално за Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Това ще помогне да се решат част от проблемите, смята министър Димов.

През зимата в Шабленското и Дуранкулашкото езеро подслон намира 80-90% от световната популация на червеногушата гъска

Шабленско езеро — защитена местност

Защитената местност Шабленско езеро се намира в Североизточна България, на около 5 км от град Шабла. Част от нея без обработваемите земи е включена в списъка на Рамсарската конвенция като местообитание на водолюбиви птици с международно значение.

Общата площ на защитената местност обхваща 5312 декара. На територията на местността са установени 247 вида птици, някои от които са включени в Червената книга на България. С европейско значение са 137 видове птици. В защитената местност Шабленско езеро гнездят световнозастрашени видове като ливадния дърдавец и белооката потапница. През есенно-зимния сезон могат да бъдат видени световнозастрашени видове като тръноопашатa потапница, къдроглав пеликан, малък корморан. През зимата в Шабленското и Дуранкулашкото езеро подслон намира 80-90% от световната популация на червеногушата гъска.

В Шабленското езеро се срещат още 23 вида риби, като седем от тях са включени в Червената книга на България. Освен животински видове, в защитената местност за установени и около 10 редки или застрашени растителни видове.