Министър Николов обявява нови мерки в борбата с цените на тока (НА ЖИВО)

Икономика
12:19 - 21 Декември 2021
5977
Министър Николов обявява нови мерки в борбата с цените на тока (НА ЖИВО)

Министърът на енергетиката Александър Николов дава брифинг за мерките за преодоляване на кризата с енергийните цени.

По думите му държавата предлага още мерки заради високите цени на тока, като всички предложения подлежат на обсъждане в Министерския съвет, както и на допълнителни дискусии по темата.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тирмесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои с най-висока консумация на енергийни ресурс”, заяви Николов.

В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от ден напред за месец юли. Това ще рече 185 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още той.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви министърът на енергетиката.

Цената на електроенергията в България днес е 342 евро, а в Румъния 395 евро.

Само за 12 месеца имаме 4 пъти по-високи цени на въглеродните емисии, обяви Николов. По думите му за 12 месеца цената на газа е скочила драстично- от 20 евро до 153 евро. Петролът също поскъпна драстично, но по-бавно.

Реалната консумация на ток нараства с 4% през последната година, а износът на ток се повишава, добави той.

Очаквайте подробности!