Министър Павлова : Допускам, че трите присъди на Брендо ще бъдат обединени

Властите не са знаели за намерението на Банев да се предада, допълни тя

Актуални новини
10:23 - 24 Юни 2024
1755
Министър Павлова: Допускам, че трите присъди на Брендо ще бъдат обединени

Министърката на правосъдието Мария Павлова допусна, че трите присъди на Евелин Банев - Брендо ще бъдат обединени. Той има наказания в България, Румъния и Италия.

Павлова припомни, че досега той неведнъж е искал обединяването им, като последния път Софийският апелативен съд му отказва с аргумента, че е в неизвестност и не може да бъде открит. 

В момента Банев се намира в Съдебната палата, където е отведен, за да му се оформят документите. Той се яви пред Софийския затвор в 7:30 ч. днес, за да се предаде. Оттам е откаран в Съдебната палата, а най-вероятно още в рамките на днешния ден ще бъде приведен в затвора. 

Мария Павлова каза, че не са знаели за намерението на Банев да се предаде. 

Брендо бе обявен за международно издирване още от 2018 г.

Той има три присъди в три държави. Първо го наказаха с 10 г. в Румъния за трафик на кокаин. След това Италия го осъди на 20 г. за трафик на дрога от Южна Америка към Европа по делото "Коаинови крале". Накрая влезе в сила и присъдата му от 6 г. за пране на пари от наркотрафик в България. Делото започна първо от всички - през 2007 г., но приключи последно. Затова Брендо беше върнат у нас, но избяга, след като Върховният касационен съд се произнесе окончателно.

След 5 г. в неизвестност го задържаха в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави.

Брендо е една от най-мистериозните фигури в престъпния свят у нас. Успява да се издигне до най-високите нива в трафика на кокаин от Америка към Европа. Контактува с хора от високите нива в организираната престъпност, включително клана Ндрангета в Италия.