Министър Петкова увери: Бюджетният дефицит ще бъде 3%

Служебният вицепремиер обсъди и напредъка на България по ПВУ с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони

Топ
18:10 - 07 Октомври 2024
1884
Министър Петкова увери: Бюджетният дефицит ще бъде 3%

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и изготвените от правителството предложения за промени по плана и съдържанието на глава REPowerEU. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

ЕК всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ и България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ, стана ясно по време на срещата на министър Петкова с еврокомисар Джентилони. Тя информира, че служебното правителство ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от Народното събрание на изготвените промени в Плана, посочват още от МФ.

Подготовката на средносрочния фискално-структурен план и на проектобюджета на страната за 2025 г. също са били обект на обсъждане. Людмила Петкова информира комисар Джентилони, че основните политики, насоките за социално-икономическо развитие и реформите за периода 2025-2028 г. и параметрите на бюджет 2025 г., ще бъдат обсъдени във възможно най-кратък срок с политическите партии. По думите на финансовия министър проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от БВП.

Джентилони посочи, че е важно не само изпълнението на конвергентните критерии, но и запазването на финансовата устойчивост на страната в средносрочен план, с оглед приемането на страната ни в еврозоната.

Министър Петкова в е Люксембург за участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), насрочени за 8 октомври. Заседанието е предшествано от среща днес на Еврогрупата.