Министър поиска закон за природните гледки

Шефът на МОСВ отново подчерта, че няма опасност от замърсяване на българските води след взрива на "Нова Каховка"

20:17 - 25 Юни 2023
4037
Министър поиска закон за природните гледки

Нямаме законодателство, което да регулира природната гледка, тя не е дефинирана като ценност в българското законодателство. Това е нещо, което много бих искал да променим и ако можем в следващата една година, ми се иска такова законодателство да тръгне, за да може природната гледка да бъде защитена. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по bTV.

Във връзка с разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна и опасността за българското Черноморие министърът заяви, че не съществува в момента реален риск.

Попов отбеляза, че българското Черноморие непрекъснато се следи в различни точки, като постоянно се обменя информация с ресорните министерства в Румъния и Украйна. По думите на министъра в язовира е имало 18 кубически километра вода, което е 27 пъти яз. „Искър“, а водата е помела основно 150 тона масла от разрушени електростанции, боклуци, отпадъци и животни. „Това все още е локална катастрофа“, добави той. 

Министърът обясни, че теченията в момента не се носят към България, а се завъртат в Одеския залив, а река Дунав действа като вентилатор, който отнася пометеното от водата навътре в морето.

„Ние следим с много повишена честота и детайлност всички движения на водните течения, състоянието на водата. Също така обсъждаме непрекъснато и обменяме информация с ЕК и Европейската агенция за околната среда“, добави министър Попов. 

Според него няма основание да се смята, че телата на няколко крави, открити по нашето крайбрежие, са дошли от Украйна. 

Попитан за назначаването на заместник-министри във ведомството Юлиян Попов каза, че са избрани от него, което е станало след процес на консултации с партиите в коалицията. Причината да консултира назначенията е, за да няма след това противопоставяне и да може министерството да си върши работата.