Министър Радев и посланикът на САЩ обсъдиха общите приоритети в енергетиката

България може да бъде една от първите в Европа с инсталиран и работещ реактор AP 1000

Новини
12:03 - 29 Юни 2023
1493
Министър Радев и посланикът на САЩ обсъдиха общите приоритети в енергетиката

Междуправителственото споразумение между САЩ и България, сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика и ВЕИ технологиите бяха сред обсъдените теми на среща между екипа на Министерството на енергетиката и делегация на Посолството на САЩ у нас, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На срещата присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев, зам.-министър Ива Петрова, зам.-министър Красимир Ненов и Карина Ангелиева, началник на кабинета на министъра. От страна на Посолството на САЩ участие взеха посланик Кенет Мертен, заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез и г-н Ерън Коуп, съветник по политическите и икономическите въпроси.

Министър Радев представи общите приоритети пред екипа на министерството по отношение енергийната политика и стратегия за развитие на сектор Енергетика, акцентирайки на сътрудничеството със САЩ в част Ядрена енергетика. В този контекст се обсъдиха и предприетите стъпки към финализирането на Междуправителственото споразумение.

Зам.-министър Красимир Ненов запозна гостите с актуалното състояние на процеса в съответствие с рамките, зададени от Народното събрание на Република България. Според решението на парламента, предстои сключване на споразумение за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР1000 (блок 7 на АЕЦ „Козлодуй")

Посланик Мертен подчерта, че до момента е извършен значителен обем работа и определи споразумението като „нова ера на сътрудничество между двете страни“. Той заяви, че

България може да бъде една от първите държави в Европа с инсталиран и работещ реактор AP 1000, което е изключителна възможност.

Посланикът се поинтересува и от процеса по лицензиране на новото свежо ядрено гориво, засегна и темата за малките модулни реактори, които са много обещаваща технология.

Страните обсъдиха и лицензирането на свежо ядрено гориво на Уестингхаус Електрик Швеция АВ като съществена част от действията на правителството по осигуряване диверсификацията на доставки.

Друга засегната тема беше диверсификация на доставките на природен газ, като зам-министър Ива Петрова заяви:

„Междусистемната газова връзка между България и Гърция беше повратна точка, защото осигури достъп до терминала за втечнен природен газ, както и до Южния газов коридор, по който се транспортира природен газ от Азербайджан за нас. Следващ ключов проект е терминала в Александруполис, където България има участие чрез своето дружество – Булгартрансгаз. Надяваме се, че той ще заработи до края на годината. „Булгаргаз“ има резервиран капацитет от 1 млрд. кубични метра на терминала.

Работим по междусистемните газови връзки със Сърбия и Северна Македония, както и по увеличаване на капацитета на хранилището в Чирен.

Участваме в платформата за общи газови доставки, инициирана от ЕК. Тези усилия, дават резултат по гарантиране на доставките и диверсификация както за страната, така и за региона на Югоизточна Европа“.

Американският посланик коментира, че е радостен да види колко успешна и проактивна е България по отношение на сигурността на доставките на доставките на природен газ и диверсификацията на източниците и маршрутите

и похвали добрите взаимоотношения на страната ни с останалите държави в региона.

В края на срещата министър Румен Радев изрази желание България и САЩ да обсъдят възможно сътрудничество в областта на геотермалната енергия, ВЕИ, нови технологични нискоемисионни решения за производство на електроенергия, вкл. малки модулни ядрени реактори и зеления водород. Акцент беше поставен пред възможностите както за технологични трансфери, така и за инвестиционен интерес и за реализиране на евентуални публично-частни партньорства.