Министър Сандов пред Lupa.bg: Ако ТЕЦ "Марица 3" подобри инсталацията, ще работи

Актуални новини
14:46 - 15 Юни 2022
3691
Министър Сандов пред Lupa.bg: Ако ТЕЦ "Марица 3" подобри инсталацията, ще работи

През април Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково спря дейността на ТЕЦ „Марица 3“ АД в Димитровград заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Инспекцията издаде принудителна административна мярка за спиране на горивната инсталация.

Преди седмица Върховният административен съд позволи на ТЕЦ "Марица 3" да поднови работа. Аргументът е, че трябва да се защити правото на труд на повече от 200 работници. 

Това подклади въпроси от рода-дали ТЕЦ-ът няма да продължи безнаказано да работи и да трови околната среда в района.

Lupa.bg потърси за разяснения министъра на околната среда и водите Борислав сандов. "Самата принудителна мярка е в съдебен процес. Ние сме я наложили, но съдът отмени предварителното изпълнение, тоест влизането й веднага в сила. Тъй като процедурата се обжалва, не е ясно кога съдът ще потвърди изпълнението й", обясни Сандов.

По думите му решението за спирането касае старото комплексно разрешително.

"В момента ние сме в период на приемане на ново такова, така че е възможно нещата да се променят. Ако самият ТЕЦ технологично надгради определени компоненти, технически показатели, така че да може да влезе в сила новото разрешително, може да се мисли в друга посока. Условието ни, за да работи, е да няма такова ниво замърсяване и да се мерят и други замърсители, които до момента не им е било задължение да измерват. Така че има много технически въпроси, които трябва да се уточнят. И това трябва да бъде констатирано от РИОСВ Хасково", обясни министърът

Той е категоричен, че въпросът относно централата все още стои отворен. 

Беше установено и на европейско ниво, че в този район завързяването на околната среда е голямо и няма как да не вземем мерки, каза още Сандов.