Министър Славов: Списъкът с избор за служебен премиер е твърде скромен

Той е настоявал да се запише, че президентът може да посочи министър-председател от целия кръг на лицата на висши публични длъжности

Политика
18:27 - 23 Декември 2023
3009
Министър Славов: Списъкът с избор за служебен премиер е твърде скромен

Правосъдният министър Атанас Славов е бил против списъкът от няколко лица, измежду които президентът да избира служебен премиер.

Ограничението на държавния глава и краткият списък влязоха в конституцията при промените й. Там бе разписано и че с отделен закон ще се ограничат правомощията на служебните правителства, назначавани от държавния глава. Освен това се осигури непрекъсваемост на парламента - продържава да работи до встъпването в длъжност на следващите депутати, т.е. има парламентарен контрол над служебните министри.

Министърът разказа пред Нова нюз, че е бил дистанциран по темата за служебните премиери по списък. Той е настоявал да се запише, че президентът може да посочи министър-председател от целия кръг на лицата на висши публични длъжности. Накрая обаче парламентът прие, че това може да са само председателят на НС, на Сметната палата, шефът на БНБ и омбудсманът или техните заместници.

"Изненадан съм от начина, по който Румен Радев подхожда към промените в конституцията. Важно е да няма центрове на абсолютна власт. Ние не знаем служебните правителства каква посока за управление имат - това е рисково. Имаше голяма неизвестност в каква посока и в чия изгода водят страната служебните правителства", обобщи обаче той.

Славов смята, че приетият проект е по-добър от първоначално внесения. Той оспорва тезата на опозицията за политизиране на новия прокурорски съвет с избора на 6-има от парламентарната квота в него.

Прокурорският съвет ще се председателства от негов член, избран от самия съвет. Конституцията гарантира свобода на политическото слово и независимостта на съда. Тъй като съдиите са доказано политически неутрални, няма забрана съдии да бъдат избирани през парламентарната квота. Логиката на тези квоти е да има обществено представителство и то от доказани професионалисти, външни за съдебната система.

Това заяви пред NOVA News правосъдният министър.