Министър Стоев: Няма по-заинтересована държава от България РС Македония да започне преговори за ЕС

Новини
21:07 - 22 Юли 2021
1957
Министър Стоев: Няма по-заинтересована държава от България РС Македония да започне преговори за ЕС

Двустранните отношения и европейската интеграция с Република Северна Македония бяха акцент в разговорите на министъра на външните работи Светлан Стоев с ръководството на партията Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония.

"Няма по-заинтересована държава от България Република Северна Македония да започне преговорния процес с Европейския съюз", каза външният ни министър, който прие лидера на партията Петър Колев в МВнР.

Светлан Стоев разясни българската позиция по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония, която не е конюнктурна, а обективно обоснована от проблемите, произтичащи от неизпълнението Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от 2017 г.

Министър Стоев подчерта, че България продължава да води диалог с Република Северна Македония по откритите въпроси. "Това, което ни обединява, трябва да бъде водещо, а не това, което ни разделя", каза външният ни министър.

От българска страна бе подчертано, че езикът на омразата не е път за решаване на спорните въпроси.

По темата за европейската интеграция на Република Северна Македония българската страна подчерта, че полага сериозни усилия за активен и конструктивен диалог с властите в Република Северна Македония, както и с европейските си партньори, където българската позиция намира все повече разбиране.