Министър Стоянов пред западните посланици: На границата с Турция е изключително спокойно

Новини
14:29 - 08 Февруари 2024
1324
Министър Стоянов пред западните посланици: На границата с Турция е изключително спокойно

В последните месеци Министерството на вътрешните работи успя да постигне високи резултати по противодействие на нелегалната миграция. Това заяви на среща с посланиците от ЕС, САЩ и Великобритания вътрешният министър Калин Стоянов.

„Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна, към 1 февруари отбелязваме спад с 69 % на опитите за незаконно влизане на българо-турската граница.", каза шефът на МВР.

Той коментира наблюдавания значителен спад на броя на нелегални мигранти, настанявани в специалните домове за временно настаняване на чужденци и категорично увери дипломатическите представители, че България успешно охранява външната граница на ЕС. Министър Стоянов подчерта също, че намаляването на пътнотранспортния травматизъм остава приоритет в работата на МВР.

Българските правоохранителни институции са стабилен и сигурен партньор, увери главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Той благодари на посланиците за подкрепата им за приемането на България в Шенгенското пространство.