Министър успокои: Няма смисъл от Covid мерки в цяла България

Актуални новини
09:24 - 23 Януари 2022
2648
Министър успокои: Няма смисъл от Covid мерки в цяла България

"Има големи разлики в заболяемостта между отделните региони. Това се обуславя от различни причини и затова всеки областен кризисен щаб зависи от ситуацията на регионално ниво.

При такава голяма разлика мерки на национално ниво на този етап не са необходими". Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по Нова тв.

Като проблемни области тя посочи София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора. И припомни, че мерките се взимат на областно ниво.

"Максимално сме отразили желанието на МОН да бъде запазено присъственото обучение за малките ученици. Към настоящия етап се запазва присъствения учебен процес.

Ваканцията, която обяви министърът на образованието акад. Николай Денков, ще даде възможност за почивка без това да повлияе негативно на учебния процес", обясни здравният министър проф. Сербезова.

Тя апелира да се увеличи ваксинационния обхват. "Категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните отделения, в повечето случаи не са ваксинирани", каза още министърът на здравеопазването.

Според нея е логично като се повиши ваксинационният обхват да се мисли в посока облекчаване на мерките. И припомни, че 24 държави в ЕС се използват т.нар. зелени сертификати за обекти с обществено предназначение и 100% за пътуване.

На този етап няма да отпадне сертификатът за антитела, припомни още тя.