Министър Вълчев: Грипната ваканция няма да провали оценките за 1-ия срок

"Малките матури" не трябва да стресират децата, категоричен е образователният шеф

Актуални новини
12:00 - 27 Януари 2020
2309
Министър Вълчев: Грипната ваканция няма да провали оценките за 1-ия срок

Има възможност да се преструктурира учебният материал и да се оформят крайните оценки за първия срок, успокои разтревожените заради грипната ваканция образователният министър Вълчев. Той обясни, че според графика на принудителното отсъствие, ще останат още два дни от първия учебен срок, в което време това може да бъде сторено. При "аварийна ситуация" това може да стане и в първите няколко дни на втория срок, каза образователният шеф.

Във всички случаи ще има напрежение върху учителите и учениците заради обявената грипна ваканция; най-важното, обаче, е здравето на децата, след като имаме прагови стойности на заболеваемостта, коментира Вълчев, преди работна среща с преподаватели и директори в СУ "Св. Климент Охридски" в Симеоновград.

Министърът уточни, че не за първи път сме в грипна ваканция и няма как да не бъдат пропуснати часове.

По повод ожесточените дискусии и подписки срещу "малките матури" и дигиталната диктовка, министър Вълчев каза, че при 90 000 учители в системата е нормално да има различия в мненията. Националното външно оценяване е необходимо, за да анализираме на съпоставима база резултатите на учениците, както и самите училища да направят свой анализ, обясни Вълчев.

Министърът уточни, че външните оценявания след 7-ми и 12-ти клас до голяма степен вече са били припознати като надеждни. Външното оценяване след 4-ти клас не трябва да стресира децата. То не ги уврежда и няма елиминаторен характер, смята министърът. Конкретно за диктовката Вълчев бе категоричен, че ако искаме резултатите да са надеждни и съпоставими, изпитите трябва да се извършват при еднакви условия. Темпото на диктовката няма да бъде бързо, ще се чете от професионален диктор и тя ще бъде тествана предварително, увери Вълчев.