Министърът на е-управление припомни: Имаше 2,5 години преходен период за електронните рецепти

Новини
09:44 - 22 Октомври 2023
2043
Министърът на е-управление припомни: Имаше 2,5 години преходен период за електронните рецепти

Имаше преходен период от 2,5 години за електронните рецепти. Първите електронни рецепти са издадени у нас през декември 2020 г. От януари 2022 г. до октомври т.г. са били издадени малко над 44 хил. бели електронни рецепти. Така че не би следвало да се връщаме към хартията, защото бихме ощетили пациентите. Това сподели в ефира на NOVA министърът на електронното управление Александър Йоловски.

По думите му основното предизвикателство е, че българското общество в по-голямата си част е консервативно и трудно възприема навлизането на новите технологии, но подчерта, че това е бъдещето и ще трябва да се приспособим към съвременните условия.

От 16 ноември са издадени над 135 хил. „бели“ електронни рецепти, от които са изпълени 60%, което е добър процент. За другите т.нар. „зелени“ рецепти имаме изпълнение на 100%. Има още някои детайли, които трябва да бъдат напаснати, поясни министър Йоловски.

По отношение на електронните извинителни бележки в училището ресорният министър информира, че дотук са издадени 347 хил. извинителни е-бележки, като при тях не са отчетени сериозни проблеми. Допълни, че следващите е-бележки ще бъдат разработени за яслите и детските градини догодина