Министърът на енергетиката: Можем да си плащаме газа на Русия

Целта е да няма спиране на доставките на синьо гориво към топлофикационните дружества, заяви Александър Николов

Новини
15:36 - 02 Март 2022
1982
Министърът на енергетиката: Можем да си плащаме газа на Русия

По повод информацията, че няма как "Булгаргаз" да плаща природния газ за доставката на "Газпром експорт" заради изключването на някои руски банки от системата SWIFT (СУИФТ), текущо няма проблеми, коментира министърът на енергетиката Александър Николов.

Причината е, че с банките, които са партньори на Българския енергиен холдинг и директно на "Булгаргаз", са проведени необходимите разговори и са нотифицирани кореспондентските банки от страна на "Газпром експорт". Затова по този въпрос към момента такива рискове не се наблюдават.

Фокусът, който е поставен в момента, е да няма каквото и да е спиране на доставките на природен газ към топлофикационните дружества, каза министърът на енергетиката  пред журналисти преди заседанието на парламентарната Комисия по енергетика.

Той изтъкна, че първата цел е отоплителният сезон да мине спокойно и предвидимо.

Оттам нататък, тъй като от доставките на руската компания "Газпром експорт" зависят индустрията и търговията, зависи дали ще се променя налягането и дали евентуално би спрял природният газ от Русия. "Има много променливи, които не зависят от нас", добави министърът на енергетиката.

Всички възможни алтернативни канали както през конвенционална доставка, така и на втечнен газ, се изследват към момента.

"Булгаргаз" е направил необходимото да подсигури допълнителни количества, така че към момента риск има, но няма влошаване на ситуацията, заяви Николов.

На въпрос на БТА откъде са тези допълнителни количества газ, министърът отговори, че тъй като е договор с държавна компания на съседна на България страна и има чувствителни данни по търговските отношения, не желае да навлиза в подробности.

"За момента системата функционира нормално", допълни Николов.

Ако все пак спре подаването на природен газ от Русия, по план има технически ограничения и страната ни ще успее да се справи с отоплителния сезон по някакъв начин - било с алтернативни горива, или с количествата от газовото хранилище в Чирен. Оттам нататък ще трябва да се правят дългосрочни планове, които да се съобразяват с поведението на Русия като основен доставчик на природен газ, допълни министърът.