Министърът на икономиката: Държавата ще помогне на всеки инвеститор , който реши да създава стойност в България

Ключови за развитието на икономиката е привличането на свеж капитал в държавата ни, категоричен е Богдан Богданов

Актуални новини
20:40 - 12 Декември 2023
1947
Министърът на икономиката: Държавата ще помогне на всеки инвеститор, който реши да създава стойност в България

Държавата ще помогне на всеки инвеститор, който реши да създава стойност в България. Ще предприемем насърчителни мерки - финансови и нефинансови, защото е крайно време България да бъде достоен партньор на големи инвестиционни проекти. Това заяви в "Още от деня" Богдан Богданов – министър на икономиката.

Министърът подчерта, че ключови за развитието на икономиката са инвестициите и привличането на свеж капитал в държавата ни.

"Днес е един хубав ден за България точно поради тази причина - обявихме една доста мащабна инвестиция, която очакваме да се случи у нас. Инвестиции в ключов сектор с очакван обем от 1 млрд. и 100 млн. евро и над 1000 нови работни места, голяма част от които насочени към Стара Загора - един от приоритетните ни райони. Тази инвестиция е за производство на критични компоненти за електрически автомобили и ново поколение батерии. Всъщност те са три отделни завода. Единият, който е за батерии, е в Стара Загора, където ще се отворят 800 работни места. Съоръжение за рециклиране на батерии е вторият проект, за да индустрията осигури ресурсите за в бъдеще, което съвпада с приоритетите на Европа за кръгова икономика. Тази инвестиция за завода за рециклиране ще бъде в Бургас. Третият завод е за развоен център в Пловдив, за да може компанията да създава новите си продукти и да подготвя кадрите си", каза Богдан Богданов.