Министърът на икономиката на Румъния е с COVID-19

Бил на посещение в Израел

Новини
09:28 - 03 Ноември 2020
1813
Министърът на икономиката на Румъния е с COVID-19

Министърът на икономиката на Румъния Вирджил Попеску е заразен с новия коронавирус, пише днес в. "Ромъния либера". Изданието цитира Попеску, който е споделил, че си е направил тест за коронавирус заради посещение в Израел.

Тестът в събота е бил отрицателен, но в неделя се проявили симптоми на грип. Нов тест за коронавирус е дал положителен резултат в понеделник. Министърът уточни, че към момента симптомите не са тежки и изрази надежда, че ще премине и през това, "защото има много работа за вършене", пише "Ромъния либера".

Икономическият сайт "Економика" цитира изявление на министъра на финансите Флорин Къцу, че възстановяването на икономиката през третото тримесечие е сигурно. Министърът посочи, че не предвижда сценарий за "локдаун" в икономиката. Флорин Къцу заяви, че до две седмици ще бъде готова актуализация на бюджета, като основната цел е запазване на бюджетния дефицит на програмираното към момента равнище, предава БТА. 

В. "Зиарул финанчиар" пише, че "Румъния стои върху пет макроикономически бомби" - обменния курс, лихвите в леи, втория пенсионен стълб, увеличаването на таксите и на данъците. Кой ще ги обезвреди, за да не се стигне до състояние като по време на кризата от 2008 г.?, пита изданието.

С поглед, вперен в броя на случаите на Ковид-19 и разпространението на пандемията, макроикономическите бомби не са включени в сметката. Разбира се, че е важно икономиката да не бъде затворена като през пролетта, а тази здравна криза да бъде поставена под контрол. Но е хубаво да знаем какво би могло да ни очаква от макроикономическа гледна точка, защото парите не са безброй, пише авторът на "Зиарул финанчиар" и припомня основни моменти от финансовата криза в периода 2008-2012 г., като обезценяването на леята, експлозията на дефицита по текущата сметка, кредитите в евро и швейцарски франкове, които обезсилиха валутната политика на централната банка в леи, тотално неустойчивото увеличение на цените на недвижимите имоти, голямата степен на задлъжнялост на физическите лица и румънските компании.

"Зиарул финанчиар" припомня, че от 2012 г. до 2019 г. Румъния е имала осем години на устойчив икономически растеж, с намаляване на инфлацията, намаляване на лихвите в леи, изключителна стабилност на валутния курс, удвояване на заплатите, намаляване на такси и данъци. От пролетта обаче страната отново влезе в криза, заради коронавируса. Според автора на статията "вътрешните макроикономически бомби" ще експлодират в определен момент след края на здравната криза.

Сега трябва да видим кой ще обезвреди тези бомби, за да не избухнат в лицата ни, както при предишната криза. Всички казват, че сме по-добре подготвени, отколкото през 2008 г., но не сме имунизирани, предупреждава авторът на "Зиарул финанчиар". Точно както в кризата с Ковид-19, защото проблемът не е заболяването само по себе си, а здравният капацитет на държавите да управляват случаи в експоненциално нарастване, над капацитета на здравните системи за толкова кратко време, пише финансовият вестник.

В. "Журналул национал" цитира днес изказване на премиера Лудовик Орбан относно мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Предпазните маски може да станат задължителни на открито в окръзите, които регистрират ниво на заболеваемост над 1,5 случая на 1000 жители население, заяви премиерът Лудовик Орбан.

В. "Ромъния либера" пише, че американското посолство е обещало подкрепа за развитие на Букурещ като "умен град". Новият кмет на румънската столица се срещна в понеделник с американския посланик Адриан Цукерман. На срещата присъства и премиерът Лудовик Орбан, пише "Ромъния либера". "Говорихме за помощ и за трансфер на технологии, и получих обещанието и подкрепата на господин посланика за това, което означава умен град и транспортни решения за големи градове", каза Никушор Дан.