Министърът на културата се зае с Народния

Кръстю Кръстев: Болно ми е от създадената ситуация, театърът трябва да е пример за обединение

Актуални новини
13:23 - 14 Юли 2023
5105
Министърът на културата се зае с Народния

Министърът на културата Кръстю Кръстев покани на среща и разговаря днес в Министерството на културата с вносителите на писма, свързани с работата на Народен театър „Иван Вазов“. На срещата присъстваше и ресорният зам.-министър Виктор Стоянов.

След като писмата бяха официално заведени в деловодството на културното ведомство, министърът на културата изслуша техните автори. Сред тях са актьорите от трупата Валери Йорданов и Албена Колева. Те го запознаха подробно със ситуацията от тяхна гледна точка в Народен театър „Иван Вазов“. Зам.-министър Стоянов помоли, ако има неописани до момента сигнали, те да бъдат подадени допълнително, за да могат да бъдат своевременно разгледани.

В срещата участва и проф. Георги Каприев, който е учредител на "Движението за култура".

Министър Кръстев изслуша внимателно всички участници в разговора и сподели, че му е изключително болно от създадената ситуация. По думите му знакова национална културна институция, каквато е Народен театър „Иван Вазов“, трябва да е пример за обединение, за да може да води останалите културни институти, да фокусира творческата енергия.

„В демократичното общество, в което живеем, всеки артист търси свобода в изявата си пред света, но тази свобода идва и с отговорността към правото на другия“, каза министър Кръстев и допълни, че демокрацията се крепи на закони, създадени от хората в обществото. Но също така посочи, че основа на демокрацията са нравствеността и моралът. Той увери вносителите на писмата, че ще разговаря с всички заинтересовани страни, както и ще извърши обстойна проверка и анализ на подадените сигнали.

Иска ми се след толкова години работа, да търсим причини не да се разделяме, а да се обединяваме около важните за всички ни в културата теми, посочи в края на разговора министър Кръстев. До скоро той беше директор на Пловдивския театър и е смятан за един от най-добрите мениджъри в сферата на културата.

Както е известно през последните 9 месеца Народният театър се тресе от скандали. Главният режисьор Александър Морфов беше уволнен от директора Васил Василев заради уронване престижа на театъра. Редица популярни актьори, които играят в Народния като Валери Йорданов, Валентин Танев, Камен Донев, Албена Колева, Теодор Елмазов настояват за връщането на Морфов. Някои от тях открито зоват за оставка на Василев.

Вчера Камен Донев, който не е на щат в трупата, обяви, че повече няма да играе в Народния театър.