Министърът на отбраната на САЩ разпореди разполагане на подводница в Близкия изток

Остин отново е потвърди готовността на Съединените щати да защитава Израел по "всякакъв възможен начин"

САЩ
08:15 - 12 Август 2024
1220
Министърът на отбраната на САЩ разпореди разполагане на подводница в Близкия изток

Американският министър на отбраната Лойд Остин е наредил разполагането в Близкия изток на подводница с управляеми ракети, както и ускоряване на разгръщането на ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" в региона. Заповедта на Остин идва след разговор с израелския му колега Йоав Галант, който е съобщил на Вашингтон, че редица действия на Иран подсказват, че се готви за мащабно нападение срещу Израел.

Остин отново е потвърдил готовността на Съединените щати да защитава Израел по "всякакъв възможен начин". Техеран провежда мащабни военни учения, които се очаква да приключат във вторник. В очакване на подновяване на разговорите за примирие в Газа, от палестинската радикална групировка Хамас, заявиха, че диалогът трябва да се води на базата на вече съществуващите планове за прекратяване на огъня в Газа, а не да се започва отново.

Заинтересованите страни трябва да седнат на масата за преговори на 15 август. Медиаторите - Катар, Египет и САЩ, заявиха, че рамковото споразумение, което се базира на пътната карта, предложена от американския президент Джо Байдън, е готово. То предполага прекратяване на огъня и връщането на част от заложниците в Израел.