Министърът на труда, КРИБ и ССИ нищят недостига на работна ръка

Политика
20:59 - 24 Юли 2023
1718
Министърът на труда, КРИБ и ССИ нищят недостига на работна ръка

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова проведе срещи с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и с новия председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Кузман Илиев. Това съобщават от Министерство на труда и социалната политика (МТСП).

И на двете срещи бяха обсъдени възможностите за преодоляване на недостига на кадри на пазара на труда в България.

В разговорите също участваха заместник-министрите Гинка Машова, Десислава Стоянова и Николай Найденов.

"Значителен финансов ресурс се инвестира в повишаване на компетенциите на работещите. Затова е важно да се анализират резултатите от обученията за повишаване на техните знания и умения и какъв е ефектът от тях върху качеството на работата", каза министър Шалапатова пред представителите на КРИБ.

Заместник-министър Гинка Машова подчерта, че от министерството ще анализират всяка мярка за насърчаване на заетостта, с цел да разберат дали е ефективна и дали носи желаните резултати за бизнеса и хората.

От министерството посочиха, че работят върху оптимизирането на процедурата за вноса на работници от страни, извън Европейския съюз, подготовката на Национален план за действие по заетостта за 2023 г., както и на проект на нов Закон за насърчаване на заетостта.

Представителите на КРИБ заявиха, че са доволни от сътрудничеството с МТСП при изпълнението на проекти, финансирани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В разговора със Кузман Илиев имаше консенсус, че наред с мерките за облекчаването на вноса на работници с висока квалификация е необходимо привличане на чужденци с български произход. Представителите на ССИ подчертаха необходимостта от подобряване на системата за валидиране на професионални знания, умения и компетентности.

Дискутирани още бяха процесът на дигитална трансформация на икономиката и пазара на труда, както и необходимостта от повишаване на знанията на обществото по кибер сигурност.