Министърът призна: Доставките на газ са под въпрос

Актуални новини
19:52 - 23 Януари 2022
3513
Министърът призна: Доставките на газ са под въпрос

Съществува риск за газовите доставки за България и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, но какво ще се случи не е под наш контрол, призна в интервю за БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Той призова към много внимателно управление на газохранилището в Чирен. Към момента България няма проблем с доставките от "Газпром".

По думите му при негативно стечение на обстоятелствата секторът "Отопление" може да бъде компенсиран с ток до някаква степен.

"За радост пиковите седмици и месеци на потребление на ток могат да бъдат покрити при текущите мощности в системата. Това обаче е сценарий, до който се надявам да не стигаме, но все пак е възможен", коментира Николов.

Удобен вариант за падане на мораториума върху цените на тока, парното и водата, би настъпил тогава, когато КЕВР спре да валидира решения, а започне да прави проверки и да се превърне в общественополезен орган, заяви още енергийният министър.

Той цитира данни, според които през 2021-ва година токът за бита в Европа е поскъпнал средно с около 30%, а в България с 5,5%. "Когато се вдигнат цените с 5,5% и стигнем границата на непоносимост, проблемът не е в енергетиката, а в покупателната способност у нас", обясни Николов.

По повод скъпия ток за небитовите абонати и фактът, че някои общини спират уличното си осветление, за да пестят, Николов коментира, че държавата се е намесила доколкото може краткосрочно. В по-дългосрочен трябва да се мисли как да се управляват по-добре общините и дружествата и да се направят механизми за по-дългосрочни договори с доставчиците на ток, изтъкна енергийният министър.

Според него държавата е положила усилия компенсациите за бизнеса да са навреме, така че да не се вдигат крайните цени за потребителите.

Енергийният министър упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик. По думите му на фона на съществуващите инструменти, управлението на дружеството и ценовите предложения към КЕВР е можело да са значително по-общественополезни.

Той постави под съмнение изнесените данни от "Булгаргаз", според които дружеството е прехвърлило всичките си ползи в размер на стотици милиони левове към българската индустрия. Александър Николов уточни и че никога не е ставало въпрос за приватизация на „Булгаргаз“.