Министърът с костенурките: Готови сме да привличаме повече китайски туристи

Обсъжда се възможността за директен полет между двете държави, призна Динкова

Новини
19:17 - 18 Септември 2023
2958
Министърът с костенурките: Готови сме да привличаме повече китайски туристи

"Готови сме да привличаме повече китайски туристи със създаването на нови туристически маршрути. За мен и екипът ми е изключителен приоритет да повишим туристопотока между България и Китай", заяви министърът на туризма Зарица Динкова.

Тя се срещна с губернатора на китайската провинция Дзянси - Йе Дзянчун.

Динкова отбеляза, че за периода януари-юли 2023 г. общият брой посещения на китайски туристи в България е 6 806, което е увеличение от 138% спрямо същия период на 2022 г.

Министър Динкова посочи, че България е целогодишна дестинация с известните си зимни и морски курорти, прекрасни пясъчни плажове, минерални извори, СПА центрове и голф игрища.

Анализите на Министерството на туризма сочат, че китайските туристи в страната ни проявяват засилен интерес към културния туризъм, като най-посещаваните български градове са София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

„Работим по изготвянето на туристически пакети, които са за комбинирани посещения на няколко балкански страни. По този начин се предоставя възможност на китайските туристи да опознаят културата и историята в региона“, съобщи министър Динкова. Тя допълни, че се обмисля и възможността за откриване на директен полет.

Губернатор Йе Дзянчун заяви, че България се радва на все по-голям интерес на гости от Китай.

„Важно е хората да имат досег с българската култура и история, към които проявяват сериозен интерес, затова приветствам идеята за създаване на специални туристически маршрути и вярвам, че ще се радват на успех“, каза той.

Йе Дзянчун отправи покана към министър Динкова за работно посещение в провинция Дзянси, в която живеят 45 млн. души, за да се обсъдят начините за съвместно партньорство, съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.