Министерство на финансите: Няма нови ставки за хазарта

С 15 % се облагат залозите в тотото, бинго и лото

Новини
15:16 - 24 Януари 2020
1843
Министерство на финансите: Няма нови ставки за хазарта

В предложения за обществено обсъждане проектозакон  за Национална агенция по хазарта, чрез който се променят и текстове от Закона за хазарта, се запазва действащият модел на облагане на традиционния хазарт. Това обясниха в съобщение от финансовото министерство. Новото е, че се предлага ясно разграничаване на две хипотези, които и до момента са записани в закона, като ги записва в две отделни алинеи.

В първата се определя ставка от 15% върху направените залози, която се дължи от традиционна лотария, томбола, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности. Тя ще важи и за игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти. Както „24 часа“ и вчера писа, вторият текст определя такса от 20% върху получените такси и комисионни, която ще плащат игри, при които участниците играят един срещу друг.

Предложението е илюстрирано и с пример. И при сега действащата разпоредба, и след промените, когато организаторът организира хазартната игра и получава залозите по нея , дължи държавна такса в размер на 15 % върху получените залози. При организиране, например, на покер турнир, при който участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането на покер турнира и събира такси и комисионни за това, ще дължи държавна такса 20 % върху получените от играчите такси и комисионни.